Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

x

 

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki:

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • mąka

    10 łyżek
  • szpinak

    100 gramów
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Nadzienie:

  • serek mascarpone

    100 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory suszone

    2 sztuki
  • oliwki zielone Smak

    6 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    10 sztuk
  • bazylia świeża

    kilka gałązek

Do smaku:

  • Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

Do dekoracji:

  • szałwia

    kilka listków
  • pomidory suszone

    1-2 sztuki
  • oliwki czarne

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26

 

NALEŚNIKI:

Do blendera kielichowego wrzucamy liście szpinaku oraz szklankę mleka i całość blendujemy. Do zmiksowanych produktów dodajemy sól o obniżonej zawartości sodu. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę, a następnie ponownie blendujemy. Na koniec masę na naleśniki przyprawiamy szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i włączamy blender na 3 sekundy.

Patelnię smarujemy olejem rzepakowym i dobrze rozgrzewamy. Wylewamy chochlą ciasto na naleśniki na środek patelni. Następnie rozprowadzamy masę równomiernie po naczyniu, tak by naleśnik był, jak najcieńszy. 

NADZIENIE:

Siekamy ząbki czosnku, suszone pomidory, czarne oliwki, zielone oliwki oraz garść świeżej bazylii. W misce łączymy ser mascarpone ze świeżą bazylią, oliwkami zielonymi i czarnymi, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Nadzienie przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą morską i całość dokładnie mieszamy.

Podanie:

Dużą łyżkę farszu rozsmarowujemy po całym naleśniku, składamy go na pół, dociskamy i ponownie składamy na pół. Dekorujemy na wierzchu pozostałym farszem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz świeżą szałwią.

 

Doradca Smaku
Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość. Pieprz biały mielony możemy stosować do przyprawiania białych potraw: mięs, sosów, ryb i serów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat