Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26
NALEŚNIKI:
Do blendera kielichowego wrzucamy liście szpinaku oraz szklankę mleka i całość blendujemy. Do zmiksowanych produktów dodajemy sól o obniżonej zawartości sodu. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę, a następnie ponownie blendujemy. Na koniec masę na naleśniki przyprawiamy szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i włączamy blender na 3 sekundy.
Patelnię smarujemy olejem rzepakowym i dobrze rozgrzewamy. Wylewamy chochlą ciasto na naleśniki na środek patelni. Następnie rozprowadzamy masę równomiernie po naczyniu, tak by naleśnik był, jak najcieńszy.
NADZIENIE:
Siekamy ząbki czosnku, suszone pomidory, czarne oliwki, zielone oliwki oraz garść świeżej bazylii. W misce łączymy ser mascarpone ze świeżą bazylią, oliwkami zielonymi i czarnymi, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Nadzienie przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą morską i całość dokładnie mieszamy.
Podanie:
Dużą łyżkę farszu rozsmarowujemy po całym naleśniku, składamy go na pół, dociskamy i ponownie składamy na pół. Dekorujemy na wierzchu pozostałym farszem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz świeżą szałwią.