Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(255)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

x

 

 

Składniki:

Naleśniki:

jajko 2 sztuki
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka 10 łyżek
szpinak 100 gramów
olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:

serek mascarpone 100 gramów
czosnek 2 ząbki
pomidory suszone 2 sztuki
oliwki zielone Smak 6 sztuk
czarne oliwki Smak 10 sztuk
bazylia świeża kilka gałązek

Do smaku:

Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Do dekoracji:

szałwia kilka listków
pomidory suszone 1-2 sztuki
oliwki czarne kilka sztuk

Porada

Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość. Pieprz biały mielony możemy stosować do przyprawiania białych potraw: mięs, sosów, ryb i serów.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26

 

NALEŚNIKI:

Do blendera kielichowego wrzucamy liście szpinaku oraz szklankę mleka i całość blendujemy. Do zmiksowanych produktów dodajemy sól o obniżonej zawartości sodu. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę, a następnie ponownie blendujemy. Na koniec masę na naleśniki przyprawiamy szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i włączamy blender na 3 sekundy.

Patelnię smarujemy olejem rzepakowym i dobrze rozgrzewamy. Wylewamy chochlą ciasto na naleśniki na środek patelni. Następnie rozprowadzamy masę równomiernie po naczyniu, tak by naleśnik był, jak najcieńszy. 

NADZIENIE:

Siekamy ząbki czosnku, suszone pomidory, czarne oliwki, zielone oliwki oraz garść świeżej bazylii. W misce łączymy ser mascarpone ze świeżą bazylią, oliwkami zielonymi i czarnymi, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Nadzienie przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą morską i całość dokładnie mieszamy.

Podanie:

Dużą łyżkę farszu rozsmarowujemy po całym naleśniku, składamy go na pół, dociskamy i ponownie składamy na pół. Dekorujemy na wierzchu pozostałym farszem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz świeżą szałwią.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak