Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Naleśniki:
-
jajko
2 sztuki -
mleko 3,2%
1 szklanka -
mąka
10 łyżek -
szpinak
100 gramów -
olej rzepakowy
do smażenia
Nadzienie:
-
serek mascarpone
100 gramów -
czosnek
2 ząbki -
pomidory suszone
2 sztuki -
oliwki zielone Smak
6 sztuk -
czarne oliwki Smak
10 sztuk -
bazylia świeża
kilka gałązek
Do smaku:
-
Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
Do dekoracji:
-
szałwia
kilka listków -
pomidory suszone
1-2 sztuki -
oliwki czarne
kilka sztuk
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26
NALEŚNIKI:
Do blendera kielichowego wrzucamy liście szpinaku oraz szklankę mleka i całość blendujemy. Do zmiksowanych produktów dodajemy sól o obniżonej zawartości sodu. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę, a następnie ponownie blendujemy. Na koniec masę na naleśniki przyprawiamy szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i włączamy blender na 3 sekundy.
Patelnię smarujemy olejem rzepakowym i dobrze rozgrzewamy. Wylewamy chochlą ciasto na naleśniki na środek patelni. Następnie rozprowadzamy masę równomiernie po naczyniu, tak by naleśnik był, jak najcieńszy.
NADZIENIE:
Siekamy ząbki czosnku, suszone pomidory, czarne oliwki, zielone oliwki oraz garść świeżej bazylii. W misce łączymy ser mascarpone ze świeżą bazylią, oliwkami zielonymi i czarnymi, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Nadzienie przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą morską i całość dokładnie mieszamy.
Podanie:
Dużą łyżkę farszu rozsmarowujemy po całym naleśniku, składamy go na pół, dociskamy i ponownie składamy na pół. Dekorujemy na wierzchu pozostałym farszem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz świeżą szałwią.
Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość. Pieprz biały mielony możemy stosować do przyprawiania białych potraw: mięs, sosów, ryb i serów.![]()
Komentarze (0)