Smażenie mięsa mielonego nie jest trudne - warto znać kilka porad. Michel Moran w kilka chwil zdradza sekrety soczystego i idealnie wysmażonego mięsa mielonego. Szybko dowiesz się, jak smażyć mięso mielone w swojej kuchni.
Jak smażyć mięso mielone?
Mięso mielone, czy to wieprzowe, wołowe czy drobiowe, wykorzystuje się w wielu przepisach. Są to między innymi dania z makaronem, zapiekanki czy popularne kotlety. W zależności od przepisu, smażenie mięsa mielonego nieco się różni. W tym wpisie z wideo dowiesz się, jak przygotować mięso mielone, które z powodzeniem wykorzystasz do:
Na czym smażyć mielone mięso?
Do wyboru mamy kilka możliwości. Obecnie mamy nie tylko różne rodzaje tłuszczu do smażenia, ale i różne produkty i formy. Mogą być to bardziej stałe tłuszcze, jak masło klarowane. Inny rodzaj to oleje albo w stałej formie, albo płyny oraz coraz popularniejsze formy sprayów. Taki olej do psikania po patelni pozwala na dokładne rozprowadzenie tłuszczu do smażenia, a jednocześnie używamy najmniejszej możliwej ilości. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię.
Jednak które tłuszcze są najlepsze, najzdrowsze do smażenia? Wybieraj te, które mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczy należy olej kokosowy czy palmowy, ale i nasz rodzimy smalec!