Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Kotlet de volaille wg Piotra Ogińskiego

5.0
(82)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kotlet de volaille lub devolay to duża pierś z kurczaka, szczelnie zwinięta i opanierowana, a w środku skrywająca rozpuszczone masło koperkowe. Palce lizać!

Składniki:

De volaille:

pierś z kurczaka 1 szt.
masło koperkowe 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
mąka
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat

Masło koperkowe:

koperek świeży 5 g
masło 82% 60 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Surówka:

młoda kapusta 150 g
marchew 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
cebula czerwona 1/2 szt.
zielona cebulka 1 szt.
majonez 1 łyżka
kwaśna śmietana 80 g
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlet de volaille wg Piotra Ogińskiego

W misce łączymy pokrojony koperek, sól, pieprz oraz suszony czosnek z masłem. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy odstawiamy masło do lodówki by stężało.

W tym czasie na papierze do pieczenia nakrawamy pierś z kurczaka w kształt motylka, przykrywamy drugą częścią papieru i delikatnie rozbijamy na grubość ok. 0.5 cm. Gotowy kotlet solimy oraz pieprzymy, nadziewamy masłem i dokładnie zwijamy w kształt roladki. De volaille'a obtaczamy w mące, jajku, ponownie w mące, jajku i dokładnie panierujemy w bułce tartej. Gotową roladkę wrzucamy na 20 minut do zamrażarki, aby masło dokładnie stężało.

W tym czasie solimy oraz pieprzymy posiekaną kapustę, mieszamy i dodajemy tartą marchew, zieloną cebulkę, czerwoną cebulę, majonez, śmietanę, suszony czosnek oraz musztardę francuską i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę chowamy do lodówki na 20 minut.

Kiedy sałatka odpoczywa, smażymy de volaille'a na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 150°C przez 10-12 minut. Usmażonego de volaille'a podajemy z surówką, młodymi ziemniaczkami oraz świeżym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak