Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlet de volaille wg Piotra Ogińskiego
W misce łączymy pokrojony koperek, sól, pieprz oraz suszony czosnek z masłem. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy odstawiamy masło do lodówki by stężało.
W tym czasie na papierze do pieczenia nakrawamy pierś z kurczaka w kształt motylka, przykrywamy drugą częścią papieru i delikatnie rozbijamy na grubość ok. 0.5 cm. Gotowy kotlet solimy oraz pieprzymy, nadziewamy masłem i dokładnie zwijamy w kształt roladki. De volaille'a obtaczamy w mące, jajku, ponownie w mące, jajku i dokładnie panierujemy w bułce tartej. Gotową roladkę wrzucamy na 20 minut do zamrażarki, aby masło dokładnie stężało.
W tym czasie solimy oraz pieprzymy posiekaną kapustę, mieszamy i dodajemy tartą marchew, zieloną cebulkę, czerwoną cebulę, majonez, śmietanę, suszony czosnek oraz musztardę francuską i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę chowamy do lodówki na 20 minut.
Kiedy sałatka odpoczywa, smażymy de volaille'a na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 150°C przez 10-12 minut. Usmażonego de volaille'a podajemy z surówką, młodymi ziemniaczkami oraz świeżym koperkiem.