Co na obiad: Kotlet de volaille wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlet de volaille lub devolay to duża pierś z kurczaka, szczelnie zwinięta i opanierowana, a w środku skrywająca rozpuszczone masło koperkowe. Palce lizać!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

De volaille:

  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • masło koperkowe

    30 g
  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

  • mąka

  • jajko

  • bułka tarta

Masło koperkowe:

  • koperek świeży

    5 g
  • masło 82%

    60 g
  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

  • czosnek suszony

    1 łyżeczka

Surówka:

  • młoda kapusta

    150 g
  • marchew

    1 szt.
  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

  • czerwona cebula

    1/2 szt.
  • zielona cebulka

    1 szt.
  • majonez

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    80 g
  • czosnek suszony

    1 łyżeczka
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce łączymy pokrojony koperek, sól, pieprz oraz suszony czosnek z masłem. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy odstawiamy masło do lodówki by stężało.

W tym czasie na papierze do pieczenia nakrawamy pierś z kurczaka w kształt motylka, przykrywamy drugą częścią papieru i delikatnie rozbijamy na grubość ok. 0.5 cm. Gotowy kotlet solimy oraz pieprzymy, nadziewamy masłem i dokładnie zwijamy w kształt roladki. De volaille'a obtaczamy w mące, jajku, ponownie w mące, jajku i dokładnie panierujemy w bułce tartej. Gotową roladkę wrzucamy na 20 minut do zamrażarki, aby masło dokładnie stężało.

W tym czasie solimy oraz pieprzymy posiekaną kapustę, mieszamy i dodajemy tartą marchew, zieloną cebulkę, czerwoną cebulę, majonez, śmietanę, suszony czosnek oraz musztardę francuską i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę chowamy do lodówki na 20 minut.

Kiedy sałatka odpoczywa, smażymy de volaille'a na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 150°C przez 10-12 minut. Usmażonego de volaille'a podajemy z surówką, młodymi ziemniaczkami oraz świeżym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat