Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Placuszki z cukinii i twarogu, odc. 24

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(194)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Lekkie, puszyste placuszki z cukinii, twarożku, płatków owsianych i otrębów. Do tego aromatyczny dip na bazie kremowego serka, Kremu chrzanowego Smak, rzodkiewek i szczypiorku. Palce lizać!

Składniki:

cukinia
1 szt.
ziemniak
1 szt.
cebula
1 szt.
czosnek
2 ząbki
jajko
1 szt.
otręby żytnie
2 łyżki
płatki owsiane
2 łyżki
Sklep Prymat
twaróg tłusty
100 g
olej rzepakowy
1/2 szklanki
mąka pszenna
1 łyżka

Do smaku:

Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Sklep Prymat
Koperek suszony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat

Dip:

serek kremowy
100 g
krem chrzanowy Smak
3 łyżeczki
maślanka
1/2 szklanki
rzodkiewki
6 szt.
szczypiorek
1/2 pęczka
Sklep Prymat

Dekoracja:

świeża natka pietruszki

Porada

Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Placuszki z cukinii i twarogu, odc. 24

DIP:

W misce dokładnie mieszamy ze sobą serek kremowy i krem chrzanowy. Siekamy pół pęczka szczypiorku, rzodkiewkę trzemy na tarce i dodajemy do składników. Dolewamy do dipu maślankę i całość chłodzimy.  

CIASTO:

W jednej misce trzemy na tarce cukinię i doprawiamy solą himalajską, aby puściła wodę. W drugiej misce ścieramy surowego ziemniaka i cebulę. W dłoniach odciskamy płyn z cukinii i dodajemy ją do ziemniaka i cebuli. 2 ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i rozcieramy z solą himalajską, a następnie dodajemy do startych warzyw i przyprawiamy całość suszonym koperkiem. Do masy wbijamy 1 jajko oraz wkruszamy tłusty twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy płatki owsiane, mąkę pszenną, otręby żytnie oraz pieprz ziołowy.

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z dipem i odrobiną natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak