Doradca Smaku XII: Placuszki z cukinii i twarogu, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Placuszki z cukinii i twarogu, odc. 24

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Lekkie, puszyste placuszki z cukinii, twarożku, płatków owsianych i otrębów. Do tego aromatyczny dip na bazie kremowego serka, Kremu chrzanowego Smak, rzodkiewek i szczypiorku. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 szt.
  • ziemniak

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 szt.
  • otręby żytnie

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • twaróg tłusty

    100 g
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka

Do smaku:

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

  • Koperek suszony Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

Dip:

  • serek kremowy

    100 g
  • krem chrzanowy Smak

    3 łyżeczki
  • maślanka

    1/2 szklanki
  • rzodkiewki

    6 szt.
  • szczypiorek

    1/2 pęczka

Dekoracja:

  • świeża natka pietruszki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Placuszki z cukinii i twarogu, odc. 24

DIP:

W misce dokładnie mieszamy ze sobą serek kremowy i krem chrzanowy. Siekamy pół pęczka szczypiorku, rzodkiewkę trzemy na tarce i dodajemy do składników. Dolewamy do dipu maślankę i całość chłodzimy.  

CIASTO:

W jednej misce trzemy na tarce cukinię i doprawiamy solą himalajską, aby puściła wodę. W drugiej misce ścieramy surowego ziemniaka i cebulę. W dłoniach odciskamy płyn z cukinii i dodajemy ją do ziemniaka i cebuli. 2 ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i rozcieramy z solą himalajską, a następnie dodajemy do startych warzyw i przyprawiamy całość suszonym koperkiem. Do masy wbijamy 1 jajko oraz wkruszamy tłusty twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy płatki owsiane, mąkę pszenną, otręby żytnie oraz pieprz ziołowy.

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z dipem i odrobiną natki pietruszki.

Doradca Smaku
Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat