Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
1 szt. -
ziemniak
1 szt. -
cebula
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
jajko
1 szt. -
otręby żytnie
2 łyżki -
płatki owsiane
2 łyżki -
twaróg tłusty
100 g -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
mąka pszenna
1 łyżka
Do smaku:
-
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
-
Koperek suszony Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Dip:
-
serek kremowy
100 g -
krem chrzanowy Smak
3 łyżeczki -
maślanka
1/2 szklanki -
rzodkiewki
6 szt. -
szczypiorek
1/2 pęczka
Dekoracja:
-
świeża natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Placuszki z cukinii i twarogu, odc. 24
DIP:
W misce dokładnie mieszamy ze sobą serek kremowy i krem chrzanowy. Siekamy pół pęczka szczypiorku, rzodkiewkę trzemy na tarce i dodajemy do składników. Dolewamy do dipu maślankę i całość chłodzimy.
CIASTO:
W jednej misce trzemy na tarce cukinię i doprawiamy solą himalajską, aby puściła wodę. W drugiej misce ścieramy surowego ziemniaka i cebulę. W dłoniach odciskamy płyn z cukinii i dodajemy ją do ziemniaka i cebuli. 2 ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i rozcieramy z solą himalajską, a następnie dodajemy do startych warzyw i przyprawiamy całość suszonym koperkiem. Do masy wbijamy 1 jajko oraz wkruszamy tłusty twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy płatki owsiane, mąkę pszenną, otręby żytnie oraz pieprz ziołowy.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z dipem i odrobiną natki pietruszki.
Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.![]()
Komentarze (0)