Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z wołowiny
Sam sposób przygotowania kotletów mielonych wołowych nie różni się zasadniczo od przygotowania ich z innego rodzaju mięsa, w tym wieprzowego czy drobiowego. Ważne są tu natomiast przypraw - warto postawić na świeżo zmielony, intensywny pieprz, a do masy mięsnej dodać posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane kotlety mielone wołowe podawaj z frytkami, ziemniakami lub kaszą. Możesz także przygotować do kotletów ulubiony sos np. śmietanowy.
Bułkę namoczyć w wodzie.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce.
Cebulę drobniutko pokroić, dodać do mięsa. Dodać również posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jajko. Wymieszać.
Bułkę dokładnie odcisnąć dodać do reszty składników. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać.
Formować kotlety, panierować je w bułce tartej, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Zdjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)