Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z brokułami
Kotlety mielone z brokułem mają delikatniejszy smak niż wersja klasyczna tego dania. Intensywny smak brokułu dobrze współgra z aromatem mięsa wieprzowego. To warzywo nadaje daniu ciekawego koloru po przekrojeniu oraz sprawia, że kotlety są bardziej sycące. Wypróbuj kotletów mielonych z brokułem przynajmniej raz i oceń czy ten przepis.
Kroki postępowania
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, jajko, sól i pieprz. Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać.
Formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środku każdego kotleta, położyć różyczkę brokuła, zlepić kotlety.
Kotlety obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!