Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zapiekanka ziemniaczana to danie dające dużą dowolność w łączeniu składników. Możemy tutaj dodać pieczarki, paprykę, pora, brokuł, fasolę czy też wędlinę, którą mamy w lodówce. Jeśli pozostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego, również możemy je tutaj wykorzystać skracając tym samym czas przygotowania dania.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    3 sztuki
  • masło

    30 gramów
  • papryka

    1/2 sztuki
  • boczek wędzony

    5-7 plastrów
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Na sos:

  • jajko

    3 sztuki
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • ser żółty

    200 gramów

Do smaku:

  • Tymianek suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie warzyw i boczku:

Cebulę obieramy i kroimy w paski. Czosnek przeciskamy lub drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w talarki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło oraz olej rzepakowy. Dodajemy przygotowane składniki - cebulę, czosnek oraz pieczarki. Mieszamy składniki do połączenia i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą soli oraz tymiankiem i ponownie mieszamy całość. Boczek kroimy w większą kostkę.Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. 

Przygotowanie sosu:

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy śmietankę. Na grubych oczkach tarki ścieramy ser. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej tartej na małych oczkach tarki. Mieszamy.

Zapiekanie:

Do żaroodpornego naczynia przekładamy wszystkie składniki. Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem z żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Doradca Smaku
Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków - ugotujcie je koniecznie w osolonej wodzie w mundurkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat