Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym

4.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem to moja propozycja na odmianę klasycznych mielonych. Dodaj do środka boczek i ogórek, a kotlety wyjdą jeszcze bardziej pożywne, a po przekrojeniu będą prezentowały pięknie wyglądający środek. Skusisz się? Ogórek kiszony i boczek to dwa składniki, które idealnie komponują się z mięsem mielonym, dlaczego zatem nie wykorzystać ich jako nadzienia. 

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 500 g
boczek wędzony 250 g
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
mleko 1 szklanka
natka pietruszki 4 łyżki
majeranek pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku

dodatkowo

ogórek kiszony 5 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Kotlety mielone faszerowane ogórkiem kiszonym i boczkiem to połączenie smakowe, które łączy w sobie różnorodne smaki: soczyste mielone mięso, kwaśny ogórek kiszony i słony boczek. Razem tworzą interesujące bogactwo smaków. 

Te wyjątkowe kotlety mielone z boczkiem możesz przygotować na specjalne okazje, w tym Święta. Klasyczne danie w zupełnie nowym wydaniu z pewnością posmakuje rodzinie i gościom. Przygotuj się, że poproszę o dokładkę. 

Postaw w tym daniu na dobrej jakości mięso oraz chrupiące i nieco kwaskowate ogórki kiszone. 

 

Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy. Gdy czerstwa bułka zrobi się miękka to możemy ją zmielić, lub po prostu rozdrobnić w dłoniach i dodajemy do mięsa. Masę mięsną dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części. Z masy mięsnej formujemy kotlety, w środek każdego kotleta wkładamy dwa kawałki ogórka kiszonego. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Następnie kotlety kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Płomień nie może być zbyt duży, ponieważ kotlety mogą być w tedy surowe w środku. Usmażone kotlety odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Kotlety mielone w sosie śmietanowym

Kotlety mielone wołowe

Kotlety mielone z boczniaków

Kotlety mielone z brokułem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.05.2017 10:19
dla mnie pycha :-)
dom-agi 23.05.2017 07:04
Muszą być pyszne!
Malinka 22.05.2017 17:24
Na pewno bardzo smaczne!
Barbara13 22.05.2017 08:08
Ciekawe kotleciki,muszę wypróbować
Renataj 21.05.2017 22:32
Apetyczna propozycja na obiad:)
Renata9 21.05.2017 21:37
Pyszne kotleciki
IKrakowianka 21.05.2017 20:36
smaczne kotlety
Edith85 21.05.2017 18:53
Smakowite mięsko
agaK. 21.05.2017 18:36
Fajna wersja bo w sumie nie tak łatwo włożyć ser i ogórka do kotleta żeby się nie rozpadł.
w mojej kuchni 21.05.2017 17:12
same pyszności
Janina 21.05.2017 16:46
Fajny pomysł;))
adelajda 21.05.2017 16:12
dobre kotleciki
jagoda5913 21.05.2017 16:01
fajny przepis
marzut 21.05.2017 13:03
Ciekawy przepis
bertpvd 21.05.2017 12:31
Smaczny przepis
olkaaa 21.05.2017 12:07
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak