Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym
Kotlety mielone faszerowane ogórkiem kiszonym i boczkiem to połączenie smakowe, które łączy w sobie różnorodne smaki: soczyste mielone mięso, kwaśny ogórek kiszony i słony boczek. Razem tworzą interesujące bogactwo smaków.
Te wyjątkowe kotlety mielone z boczkiem możesz przygotować na specjalne okazje, w tym Święta. Klasyczne danie w zupełnie nowym wydaniu z pewnością posmakuje rodzinie i gościom. Przygotuj się, że poproszę o dokładkę.
Postaw w tym daniu na dobrej jakości mięso oraz chrupiące i nieco kwaskowate ogórki kiszone.
Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy. Gdy czerstwa bułka zrobi się miękka to możemy ją zmielić, lub po prostu rozdrobnić w dłoniach i dodajemy do mięsa. Masę mięsną dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części. Z masy mięsnej formujemy kotlety, w środek każdego kotleta wkładamy dwa kawałki ogórka kiszonego. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Następnie kotlety kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Płomień nie może być zbyt duży, ponieważ kotlety mogą być w tedy surowe w środku. Usmażone kotlety odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.