Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pigwy, cynamonem i cytryną
Konfitura z pigwy to bardzo aromatyczny dodatek do kanapek czy ciast. Przepis na konfiturę z pigwy wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków nabiera bardzo charakterystycznego, korzennego aromatu i smaku. Cynamon i goździki dodają konfiturze ostrości i wyrazistości, tworząc z pigwą harmonijną mieszankę. Świetnie sprawdzi się na ulubionym pieczywie, naleśnikach czy jako dodatek do serów. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków, konfitura z pigwy, cynamonem i goździkami Was zachwyci!
1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne.
2. Rozdrobnić, wrzucić do garnka, wlać dwie szklanki wody i rozgotować, często mieszając.
3. Kiedy pigwa będzie miękka dodatkowo ją zmiksować blenderem wsypać cukier i nadal smażyć około godziny, pod koniec dodając goździki, cynamon, sok z cytryny i imbir.
4. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do lekkiego przestygnięcia. Po ok.15 minutach ponownie odwrócić.