Doradca Smaku VI: Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą, odc. 20

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą, odc. 20

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • jajka

    8
  • masło

    150 g
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    200 g
  • drożdże

    70 g
  • maliny

    200 g
  • biała czekolada

    200 g
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • płatki migdałowe

    100 g
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • goździki całe

  • imbir mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą, odc. 20 foto
Wszystkie składniki wykładamy na blat wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy w rondelku. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki drobnego cukru (ok. 36 g), 6 łyżek mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Składniki mieszamy dłonią, aż się połączą i konsystencją będą przypominały gęstą śmietanę. Wierzch rozczynu posypujemy mąką i odstawiamy na 30-40 min.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą, odc. 20 foto
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli. Do dużej miski wbijamy 6 żółtek i 2 jajka. Dodajemy ok. 100 g cukru, cukier z prawdziwą wanilią i ubijamy na kogel mogel. Następnie wlewamy rozczyn i zaczynamy ręcznie wyrabiać, dodając stopniowo mąkę i roztopione masło. Cały czas wyrabiamy, zagniatając ciasto od brzegów do środka. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą, odc. 20 foto
Do garnuszka przelewamy śmietanę i dodajemy podzieloną na kostki białą czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, czekając aż się rozpuści.

Maliny posypujemy drobnym cukrem (ok. 4 łyżkami) i imbirem mielonym, a następnie mieszamy. Jeśli używamy mrożonych malin, oprószamy je cukrem i imbirem dopiero jak będą rozmrożone.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą, odc. 20 foto
Deskę oprószamy mąką i przekładamy na nią wyrośnięte ciasto. Lekko rozgniatamy je dłonią i delikatnie wałkujemy na owalny placek. Polewamy połową sosu z białej czekolady i wysypujemy maliny. Część malin zostawiamy do dekoracji. Ciasto zwijamy w roladę i przekładamy na blachę. Wierzch delikatnie smarujemy białkiem z 1 jajka. Nożyczkami robimy nacięcia na całej roladzie. Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą, odc. 20 foto
Dwie łyżki drobnego cukru miksujemy z kilkoma goździkami za pomocą młynka do kawy na cukier puder goździkowy. Po upieczeniu wierzch polewamy pozostałą czekoladą, posypujemy płatkami migdałowymi, malinami i oprószamy cukrem pudrem goździkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aldona2102

28.08.2017 11:49
Jadłam w sobotę.Pyyycha :) Muszę też upiec

Magdalena Zajega

27.04.2017 13:21
Najlepsze ciasto drożdżowe!!! Zrobiłam wyszło genialne!!! Zniknęło baaardzo szybko :) Na pewno jeszcze nie raz zrobię :)

Wacław

07.04.2017 10:42
doskonałe ciasto,ciasto na 5 :-)

cookingangelika

05.04.2017 14:01
Świetne ciasto! Zdecydowanie wypróbuje :)

Mniam

05.04.2017 10:19
Jakie super ciasto. Chyba sobie upiekę :)

halina17

04.04.2017 21:26
Smacznie wygląda ciasto drożdżowe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat