Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pigwy

4.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Syrop z pigwy to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do herbaty, lemoniady, czy deseru. Koniecznie zobaczcie, jak łatwo przygotować ten słodki trunek. 

Składniki:

pigwa 1 kg
cukier 1 kg
cukier waniliowy 1 op
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pigwy

Syrop z pigwy to niezwykle aromatyczny dodatek, którego kilka buteleczek warto mieć w swojej spiżarce o każdej porze roku! Zimą dodacie go do rozgrzewającej herbaty z cytrynką, a latem przygotujecie orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem listków mięty i kostek lodu. Przepis na syrop z pigwy jest banalnie prosty, o czym przekonacie się spoglądając na listę składników i poniższy opis. 

Pigwa syrop przepis:  

Kroki postępowania

1
Owoce pigwy dobrze oczyszczamy i myjemy. Kroimy w małe cwiartki.
Krok 1 - Syrop z pigwy foto
2
Zasypujemy cukrami i odstawiamy na ok. 1 tygodnia, codziennie mieszając.
Krok 2 - Syrop z pigwy foto
3
Następnie zlewamy do butelek i dodajemy sok z cytryny.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 3 - Syrop z pigwy foto

Przepis na syrop z pigwy warto mieć zapisany, by w sezonie na ten słodko-kwaśny owoc przygotować przepyszny, aromatyczny napój. Sprawdźcie inne przepisy na wykorzystanie owoców pigwy:

Przepis na dżem z pigwy

Przepis na sok z pigwy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 16.01.2013 20:36
ciekawy przepis
jasiek 16.01.2013 20:02
super coś nowego
Simeo 16.01.2013 19:09
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak