Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    15 sztuk
  • mąka pszenna

    75 g
  • kakao

    75 g
  • masło

    3/4 kostki
  • cukier drobny

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Do smaku

  • cynamon Prymat

  • imbir mielony

  • sól morska

Krem

  • śmietana 30%

    1 l
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • cytryna

    1
  • cukier drobny

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    lub z prawdziwą wanilią
  • maliny

    400 g
  • alkohol

    150 ml (czysty)
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • masło

    100 g

Do dekoracji

  • maliny

    kilka świeże
  • mięta liście

    kilka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33
Przygotowujemy biszkopt. Masło roztapiamy w garnku. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do piany dodajemy partiami cukier, ciągle miksując. Następnie dodajemy partiami żółtka i miksujemy. Gdy masa będzie się „ciągnąć” będzie gotowa.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy kakao tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku cynamonem i imbirem. Przekładamy do masy jajecznej i łączmy. Powoli wlewamy rozpuszczone masło, ciągle mieszając.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33
Do mąki dodajemy płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i przekładamy do masy jajecznej, mieszając rózgą. Dno tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33
Przygotowujemy syrop cukrowy. Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę (na około 1/5 wysokości garnka), dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie odparowujemy. Ścieramy niewielką ilość skórki z cytryny. Następnie odstawiamy, a gdy płyn ostygnie dodajemy alkohol. W misce rozgniatamy maliny, wrzucamy do syropu cukrowego i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33
W misce łączymy zimną śmietanę z serkiem mascarpone i ubijamy mikserem. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i niewielką ilość zwykłego cukru. W garnku po rozpuszczonym maśle rozpuszczamy kolejną partię masła (½ kostki) z pokruszoną na kawałki gorzką czekoladą.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33
Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Środkowe części nasączamy z obu stron syropem malinowym. Nakładamy ubitą śmietanę i składamy. Nadmiar śmietany wychodzący bokami wygładzamy nożem. Na końcu polewamy polewą czekoladową. Wuzetkę możemy ozdobić malinami i listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

10.04.2017 18:56
wyglada bardzo apetycznie, oczami by się jadło taka

BOSS75

20.02.2017 22:22
mógłby mi ktos takie cudeńko zrobić :)

[email protected]

01.12.2016 18:01
Wygląda pięknie

IZABELA29

29.10.2016 09:30
Swietne ciasto

Krycha65

28.10.2016 13:11
Robię WZ - kę w identyczny sposób tylko nie daję do ciasta masła i biszkopt jest mniej kaloryczny

MagdalenaIC

28.10.2016 01:45
Coś cudownego :)

Renataj

27.10.2016 23:28
Normalnie ślinka cieknie:)

Renata9

27.10.2016 21:06
Wyśmienita propozycja

bietka

27.10.2016 20:30
bardzo smaczna ta wuzetka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat