Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40

5.0
(60)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

masło 100 g
woda 250 g
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 250 g
jajko 7 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
proszek do pieczenia

krem

mleko 800 ml
żółtko jajek 10 szt
mąka krupczatka 250 g
cukier drobny 250 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
masło 200 g
Imbir mielony Prymat
cynamon Prymat

do dekoracji

owoce, np. jeżyny, maliny, jagody
cukier puder
Liście mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto parzone: do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i odrobinę soli morskiej. Zagotowujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
2
Do miski wsypujemy 2 łyżki kakao, dodajemy odrobinę cynamonu i imbiru mielonego. Następnie wlewamy zimną wodę i mieszamy do momentu osiągnięcia konsystencji śmietany. Masę wlewamy do garnka z masłem i wodą i mieszamy. Dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając. Kiedy na dnie garnka pojawi się osad, będzie to oznaczać, że mąka jest dobrze zaparzona i ciasto dobrze wyrośnie.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
3
Ciasto przekładamy do miski, miksujemy mikserem i dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy ½ łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
4
Przygotowaną masę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C z termoobiegiem. Bardzo ważne jest w tym czasie, żeby nie otwierać piekarnika.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
5
W międzyczasie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy mleko, zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy drobny cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy składniki. Dodajemy partiami mąkę krupczatkę, mieszając na wolnych obrotach.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
6
Zagotowane mleko dodajemy partiami do kremu i mieszamy na wolnych obrotach. Następnie cały krem przelewamy do garnka po mleku. Włączamy ogień i gotujemy, mieszając cały czas rózgą, aż zgęstnieje. Uważamy, aby krem się nie przypalił. Po zdjęciu z ognia dodajemy partiami masło i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
7
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na pół. Krem układamy na jednej połówce ciasta, przykrywamy drugą. Wierzch ciasta możemy udekorować świeżymi owocami, liśćmi mięty i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneczka92 22.01.2017 13:00
Super! takiej jeszcze nie jadłam i z miłą chęcią wypróbuje ;)
Wacław 10.11.2016 14:15
Karpatka zdecydowanie na 5 !!!!!
Babeczka35 09.11.2016 22:28
Ciekawy przepis na karpatkę. Skusiłabym się na taką:)
MonikaW 09.11.2016 22:12
trafia do księgi przepisów :)
MAR3STA 09.11.2016 22:02
Smakowita ta karpatka
Konczi 09.11.2016 21:14
a miałam robić karpatkę .. proszę czemu nie taką? :)
bietka 09.11.2016 20:35
kakaowej karpatki jeszcze nie robiłam, ale na pewno ją zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak