Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    100 g
  • woda

    250 g
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    250 g
  • jajko

    7 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • proszek do pieczenia

krem

  • mleko

    800 ml
  • żółtko jajek

    10 szt
  • mąka krupczatka

    250 g
  • cukier drobny

    250 g
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • masło

    200 g
  • Imbir mielony Prymat

  • cynamon Prymat

do dekoracji

  • owoce, np. jeżyny, maliny, jagody

  • cukier puder

  • Liście mięty

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
Przygotowujemy ciasto parzone: do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i odrobinę soli morskiej. Zagotowujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
Do miski wsypujemy 2 łyżki kakao, dodajemy odrobinę cynamonu i imbiru mielonego. Następnie wlewamy zimną wodę i mieszamy do momentu osiągnięcia konsystencji śmietany. Masę wlewamy do garnka z masłem i wodą i mieszamy. Dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając. Kiedy na dnie garnka pojawi się osad, będzie to oznaczać, że mąka jest dobrze zaparzona i ciasto dobrze wyrośnie.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
Ciasto przekładamy do miski, miksujemy mikserem i dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy ½ łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
Przygotowaną masę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C z termoobiegiem. Bardzo ważne jest w tym czasie, żeby nie otwierać piekarnika.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
W międzyczasie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy mleko, zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy drobny cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy składniki. Dodajemy partiami mąkę krupczatkę, mieszając na wolnych obrotach.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
Zagotowane mleko dodajemy partiami do kremu i mieszamy na wolnych obrotach. Następnie cały krem przelewamy do garnka po mleku. Włączamy ogień i gotujemy, mieszając cały czas rózgą, aż zgęstnieje. Uważamy, aby krem się nie przypalił. Po zdjęciu z ognia dodajemy partiami masło i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40 foto
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na pół. Krem układamy na jednej połówce ciasta, przykrywamy drugą. Wierzch ciasta możemy udekorować świeżymi owocami, liśćmi mięty i oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Aneczka92 22.01.2017 13:00
Super! takiej jeszcze nie jadłam i z miłą chęcią wypróbuje ;)
Wacław 10.11.2016 14:15
Karpatka zdecydowanie na 5 !!!!!
Babeczka35 09.11.2016 22:28
Ciekawy przepis na karpatkę. Skusiłabym się na taką:)
MonikaW 09.11.2016 22:12
trafia do księgi przepisów :)
MAR3STA 09.11.2016 22:02
Smakowita ta karpatka
Konczi 09.11.2016 21:14
a miałam robić karpatkę .. proszę czemu nie taką? :)
bietka 09.11.2016 20:35
kakaowej karpatki jeszcze nie robiłam, ale na pewno ją zrobię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat