Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z pigwy

4.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dżem z pigwy - przepis na lekko cierpki przysmak, idealny do zimowej herbatki z miodem.

Składniki:

cukier 1 kilogram
sok z cytryny z 1 owocu
woda 1/2 szklanki
pigwa 2 kilogramy

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pigwy

Dżem z pigwy ma wyjątkowy aromat, bo pigwa łączy smak cierpki, słodki i kwaśny. Jest wyjątkowa, także ze względu na swój piękny, lekko cytrusowy zapach. Przepis na dżem z pigwy jest bardzo prosty, a dodatek soku z cytryny podbija lekką kwaskowość owocu pigwy i wspaniale się z nim komponuje.

Smak dżemu z pigwy można wzbogacić goździkami lub cynamonem.

1. Owoce pigwy umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz.

2. Pigwę dusić z 1/2 szklanki wody i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka.

3. Dodać cukier i nadal gotować często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącym dżemem z pigwy napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Dżem z pigwy będzie pasował jako dodatek do ciast - przełamie słodycz kremów. Wiele osób, ze względu na lekko kwaskowy smak dodaje dżem z pigwy do herbaty. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.09.2012 14:32
pigwa jest kwaśna to raczej cytryny nie dodaję
Andysz 03.05.2012 12:19
rewelacja;)
ZEWA 29.09.2011 18:56
mój tata ma na działce, więc się załapuję jak są owoce
eli_555 28.09.2011 23:06
Pyszny,tylko nigdzie nie można kupić pigwy.
eli_555 28.09.2011 23:06
Pyszny,tylko nigdzie nie można kupić pigwy.
Sarenka 29.05.2011 10:52
Pigwy nie jadlam wieki! Pewnie smak jest lakko kwaskowaty, taki jaki lubie.
pioge7 11.12.2010 19:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak