Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pigwy
Dżem z pigwy ma wyjątkowy aromat, bo pigwa łączy smak cierpki, słodki i kwaśny. Jest wyjątkowa, także ze względu na swój piękny, lekko cytrusowy zapach. Przepis na dżem z pigwy jest bardzo prosty, a dodatek soku z cytryny podbija lekką kwaskowość owocu pigwy i wspaniale się z nim komponuje.
Smak dżemu z pigwy można wzbogacić goździkami lub cynamonem.
1. Owoce pigwy umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz.
2. Pigwę dusić z 1/2 szklanki wody i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka.
3. Dodać cukier i nadal gotować często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącym dżemem z pigwy napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.