Doradca Smaku V: Panna cotta z maślanki, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Panna cotta z maślanki, odc. 36

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • maślanka

    2 szklanki
  • żelatyna wieprzowa Prymat

    20 g
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • drobny cukier

    6 łyżek
  • wanilia laska Prymat

  • wiśnie bez pestek

    400 g
  • cytryna

    1 szt

do smaku

  • cynamon Prymat

  • goździk Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Panna cotta z maślanki, odc. 36 foto
Żelatynę zalewamy 1 szklanką maślanki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników. Pozostałą maślankę wlewamy do rondelka, dodajemy śmietanę oraz ½ cukru.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Panna cotta z maślanki, odc. 36 foto
Do maślanki dodajemy ziarenka z przeciętej na pół laski wanilii, całość gotujemy krótko do delikatnego odparowania śmietany. Pozostałą laskę wanilii możemy włożyć do słoika z cukrem, aby uzyskać naturalny cukier waniliowy. Następnie wyłączamy ogień, a do garnka dodajemy maślankę z żelatyną. Całość dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę przelewamy do słoików (do ¾ wysokości) i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Panna cotta z maślanki, odc. 36 foto
Wiśnie (wraz z sokiem powstałym podczas rozmrażania) przekładamy do drugiego garnka. Dodajemy resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy odrobinę cynamonu, kilka goździków oraz startą skórkę z cytryny.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Panna cotta z maślanki, odc. 36 foto
Schłodzoną panna cottę z maślanki podajemy z ułożonymi na wierzchu wiśniami. Możemy ozdobić listkami mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

03.03.2017 19:54
Super odcinek

AZgotuj

03.11.2016 14:25
Wróciłam ze sklepu i widzę , że muszę iść znowu ... po maślankę. Przepis wypróbuję jak najszybciej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat