Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cytryna

    2 szt
  • śliwki węgierki

    500 g
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    100 g
  • 200

    g mąka
  • twaróg niezmielony

    200 g
  • masło

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 szt

do smaku

  • Cynamon mielony Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Goździki całe Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

do dekoracji

  • cukier puder

  • świeża mięta

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
Ze śliwek usuwamy pestki. Kilka możemy odłożyć do dekoracji.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
Cytryny zgniatamy, turlając je, żeby wydobyć z nich więcej soku turlamy cytryny i wyciskamy z nich sok. Do soku dodajemy cały budyń śmietankowy, dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną cynamonu. W moździerzu rozgniatamy goździki na puder i dodajemy niewielką ilość do soku z budyniem. Resztę pudru z goździków możemy dodać do cukru pudru, dzięki czemu powstanie cukier puder goździkowy do dekoracji dania. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz cukier i mieszamy. Połową masy zalewamy śliwki. Śliwki przekładamy do 4 słoików i zalewamy pozostałą masą.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
Przygotowujemy ciasto: łączymy mąkę z twarogiem i masłem – masło powinno być w temperaturze pokojowej. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz jedno opakowanie cukru waniliowego. Doprawiamy całość imbirem oraz szczyptą soli morskiej. Drewnianą łyżką wyrabiamy składniki do całkowitego ich połączenia.

Krok 4 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
Cisto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na plaster o grubości ok. 1 cm. Wycinamy z ciasta 4 kółka wielkości otworów słoików na śliwki i układamy je na śliwkach w słoikach. Jajko rozkłócimy i smarujemy nim wierzch ciasta w słoiczkach. Wierzch możemy posypać odrobiną cukru.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
Słoiki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym ręcznikiem papierowym. Naczynie zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości słoików. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
Gorące słoiki przekładamy na deski. Dekorujemy przygotowanym cukrem goździkowym, śliwkami i świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

w mojej kuchni 30.09.2016 12:22
takie słodkości lubię
Pobitegarybarbary 29.09.2016 11:04
Świetna propozycja, godna wypróbowania. Szczególnie teraz, kiedy to właśnie śliwki są najlepsze:)
Habibi 29.09.2016 08:36
Koniecznie do wypróbowania :)))
Ola1young 28.09.2016 20:08
pyszny przepis ze śliwkami :)
Małgorzata92 28.09.2016 18:33
Bardzo lubię :)
Konczi 28.09.2016 17:57
pycha ... nic dodać nic ująć .....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat