Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

cytryna 2 szt
śliwki węgierki 500 g
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 100 g
200 g mąka
twaróg niezmielony 200 g
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt

do smaku

Cynamon mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
Goździki całe Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

do dekoracji

cukier puder
świeża mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

Kroki postępowania

1
Ze śliwek usuwamy pestki. Kilka możemy odłożyć do dekoracji.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
2
Cytryny zgniatamy, turlając je, żeby wydobyć z nich więcej soku turlamy cytryny i wyciskamy z nich sok. Do soku dodajemy cały budyń śmietankowy, dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną cynamonu. W moździerzu rozgniatamy goździki na puder i dodajemy niewielką ilość do soku z budyniem. Resztę pudru z goździków możemy dodać do cukru pudru, dzięki czemu powstanie cukier puder goździkowy do dekoracji dania. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz cukier i mieszamy. Połową masy zalewamy śliwki. Śliwki przekładamy do 4 słoików i zalewamy pozostałą masą.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
3
Przygotowujemy ciasto: łączymy mąkę z twarogiem i masłem – masło powinno być w temperaturze pokojowej. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz jedno opakowanie cukru waniliowego. Doprawiamy całość imbirem oraz szczyptą soli morskiej. Drewnianą łyżką wyrabiamy składniki do całkowitego ich połączenia.

Krok 3 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
4
Cisto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na plaster o grubości ok. 1 cm. Wycinamy z ciasta 4 kółka wielkości otworów słoików na śliwki i układamy je na śliwkach w słoikach. Jajko rozkłócimy i smarujemy nim wierzch ciasta w słoiczkach. Wierzch możemy posypać odrobiną cukru.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
5
Słoiki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym ręcznikiem papierowym. Naczynie zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości słoików. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto
6
Gorące słoiki przekładamy na deski. Dekorujemy przygotowanym cukrem goździkowym, śliwkami i świeżą miętą.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.09.2016 12:22
takie słodkości lubię
Pobitegarybarbary 29.09.2016 11:04
Świetna propozycja, godna wypróbowania. Szczególnie teraz, kiedy to właśnie śliwki są najlepsze:)
Habibi 29.09.2016 08:36
Koniecznie do wypróbowania :)))
Ola1young 28.09.2016 20:08
pyszny przepis ze śliwkami :)
Małgorzata92 28.09.2016 18:33
Bardzo lubię :)
Konczi 28.09.2016 17:57
pycha ... nic dodać nic ująć .....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak