Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna nalewka z pigwy
Szybka nalewka z pigwy to aromatyczny trunek który przygotowuje się na bazie spirytusu. Owoce pigwy są słodkie i lekko kwaśne zarazem, ale jedzenie ich owoców jest możliwe dopiero po przetworzeniu. Dopiero wtedy zyskują przyjemnego, cytrusowego aromatu i nabierają miękkości. W połączeniu z cukrem i alkoholem tworzą wyśmienitą nalewkę. Kieliszkiem nalewki z pigwy warto poczęstować się podczas długich zimowych wieczorów lub na jej bazie przygotować aromatycznego drinka.
1. Pigwę (dojrzałą i żółtą) umyć, wyczyścić z pestek, pokroić na drobne kawałki.
2. Wrzucić do słoika, zasypać cukrem i odstawić w ciemne miejsce na około 2 tygodnie.
3. Po tym czasie wlać do słoika litr spirytusu, zakręcić i odstawić na dwa tygodnie.
4. Od czasu do czasu zamieszać słoikiem, odcedzić nalewkę i przelać do karafki.
Bardzo pyszna, POLECAM!