Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

5.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sałata rzymska
1 szt.
chleb tostowy
4 kromki
czosnek
1 ząbek
jajko
2 szt.
oliwa
50 ml
parmezan
20 g
cytryna
1/2 szt.
anchois
4 fileciki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Musztarda rosyjska Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

Kroki postępowania

1
Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo tostowe bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
2
Do grzanek na patelni dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili przesypujemy grzanki na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z tłuszczu.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
3
Do miski wkładamy sałatę,
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
4
doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie posypujemy tartym parmezanem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
5
Dodajemy sok z połowy cytryny i wkruszamy jajko do sałaty.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
6
Kroimy anchois i również dodajemy do sałaty.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
7
Na talerzu układamy liście sałaty z pozostałymi składnikami sałatki, posypujemy grzankami i jeszcze parmezanem.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
8
Opcjonalnie możemy podać taką sałatkę doprawioną ostrzej. Wystarczy dodać do odrobinę ostrej musztardy rosyjskiej.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 19.02.2015 12:29
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak