Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

odc. 56 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1 szt.
  • chleb tostowy

    4 kromki
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajka

    2 szt.
  • oliwa

    50 ml
  • parmezan

    20 g
  • cytryna

    1/2 szt.
  • anchois

    4 fileciki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • musztarda rosyjska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo tostowe bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Do grzanek na patelni dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili przesypujemy grzanki na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Do miski wkładamy sałatę,
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie posypujemy tartym parmezanem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Dodajemy sok z połowy cytryny i wkruszamy jajko do sałaty.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Kroimy anchois i również dodajemy do sałaty.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Na talerzu układamy liście sałaty z pozostałymi składnikami sałatki, posypujemy grzankami i jeszcze parmezanem.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Opcjonalnie możemy podać taką sałatkę doprawioną ostrzej. Wystarczy dodać do odrobinę ostrej musztardy rosyjskiej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzut

19.02.2015 12:29
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat