Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

odc. 56 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1 szt.
  • chleb tostowy

    4 kromki
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajka

    2 szt.
  • oliwa z oliwek

    50 ml
  • parmezan

    20 g
  • cytryna

    1/2 szt.
  • anchois

    4 fileciki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • musztarda rosyjska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo tostowe bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
Do grzanek na patelni dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili przesypujemy grzanki na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
Do miski wkładamy sałatę,
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie posypujemy tartym parmezanem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
Dodajemy sok z połowy cytryny i wkruszamy jajko do sałaty.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
Kroimy anchois i również dodajemy do sałaty.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
Na talerzu układamy liście sałaty z pozostałymi składnikami sałatki, posypujemy grzankami i jeszcze parmezanem.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar
Opcjonalnie możemy podać taką sałatkę doprawioną ostrzej. Wystarczy dodać do odrobinę ostrej musztardy rosyjskiej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzut

19.02.2015 12:29
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat