Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

odc. 56 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1 szt.
  • chleb tostowy

    4 kromki
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajka

    2 szt.
  • oliwa

    50 ml
  • parmezan

    20 g
  • cytryna

    1/2 szt.
  • anchois

    4 fileciki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • musztarda rosyjska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo tostowe bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Do grzanek na patelni dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili przesypujemy grzanki na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Do miski wkładamy sałatę,
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie posypujemy tartym parmezanem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Dodajemy sok z połowy cytryny i wkruszamy jajko do sałaty.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Kroimy anchois i również dodajemy do sałaty.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Na talerzu układamy liście sałaty z pozostałymi składnikami sałatki, posypujemy grzankami i jeszcze parmezanem.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 56: Sałatka Cezar foto
Opcjonalnie możemy podać taką sałatkę doprawioną ostrzej. Wystarczy dodać do odrobinę ostrej musztardy rosyjskiej.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzut

19.02.2015 12:29
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat