Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kurczakiem, orzechami i orzeźwiającymi owocami
Nieco orientalne smaki, bo kurczak curry połączony z soczystą pomarańczą i granatem na liściach rukoli. O sukcesie tej sałatki decyduje dressing z soku z cytryny, musztardy, oliwy oraz soku z pomarańczy. Chrupiące orzechy włoskie to ciekawy i zdrowy dodatek.
1. Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia.
2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.
4. Dressing:
Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie wymieszać z miodem, musztardą i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta w curry, plastry pomarańczy, orzechy i posypać ziarenkami granatu, całość polać słodko-kwaśnym dressingiem.