Sałatka z kurczakiem, orzechami i orzeźwiającymi owocami

Sałatka z kurczakiem, orzechami i orzeźwiającymi owocami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Delikatna sałatka z kurczakiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z kurczaka

    350 g
  • rukola

    80 g
  • granat

    1 szt.
  • pomarańcze

    2 szt.
  • orzechy włoskie

    60 g
  • curry

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżek
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    2 szczypta

Dressing:

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia.
2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.


4. Dressing:
Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie wymieszać z miodem, musztardą i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta w curry, plastry pomarańczy, orzechy i posypać ziarenkami granatu, całość polać słodko-kwaśnym dressingiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat