Przepis i sposób przygotowania na: Lekka sałatka z łososiem, kukurydzą i kiełkami fasoli oraz serem lazur błękitnym
Lekka sałatka na kolację może składać się garści sałaty, upieczonego (lub usmażonego fileta łososia), oliwek, sera pleśniowego oraz świeżych ziół i kiełków. Sos jest przygotowany na bazie oliwy, z dodatkiem chili. Ta lekka sałatka jest smaczna, i nie będziesz głodna/y na wieczór.
1. Sałatę myjemy, strzępimy układamy na talerzu. Kukurydze i kiełki odsączmy z zalewy dodajemy do sałatki.
2. Cebulę kroimy w krążki i oliwki także, ser lazur na kawałki, papryczkę chili drobno i tez dodajemy.
3. Łososia solimy pieprzymy, dodajemy przyprawę do ryb i smażymy* na oliwie. Jak ostygnie dzielimy go na cząstki i wrzucamy do naszej sałatki.
4. Pomidorki kroimy na pół, koperek siekamy. Sałatkę polewamy sosem vinegrette.
5. Z pomidora dużego robię różę, dekoruję talerz oliwkami, bazylią i kukurydzą. Smacznego!
*Łososia można upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut.