Kolacja: Sałatka z komosą ryżową, tofu i fasolką szparagową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 3 | Kolacja

Karina Białek, dietetyk aplikacji Peater:

„Świeża fasolka szparagowa dostępna jest tylko przez krótki okres w ciągu roku. Nie ma jednak przeciwskazań, by sięgać po nią w postaci mrożonej. Proces mrożenia nie powoduje dużych strat witamin, a wzbogacenie dania fasolką będzie nie tylko przyjemne dla oka, ale również dostarczy cennych składników odżywczych.” 

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Wegetariańskiej, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha

    45 g (3 łyżki)
  • tofu

    80 g
  • zielona fasolka szparagowa

    61 g (ok. 1/2 szklanki)
  • pomidorki koktajlowe

    80 g (5 szt.)
  • szpinak świeży

    28 g (1 szklanka)
  • sok z cytryny

    9 ml (1 łyżka)
  • tahini pasta sezamowa

    8 g (2 łyżeczki)
  • oliwa

    7 ml (1 łyżka)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (2 szczypty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Fasolkę ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.

3. Tofu odsącz z zalewy, pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.

4. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

5. Przygotuj dressing mieszając tłuszcz z sokiem z cytryny i tahini.

6. Wszystkie składniki przełóż na talerz i polej dressingiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat