Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z awokado i mozzarellą

5.0
(83)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na kolorową i apetyczną sałatkę z awokado oraz kuleczkami mozarelli z sosem bazyliowym z dodatkiem chia i błonnika.

Składniki:

roszponka 50 gramów
mini mozzarela 150 gramów
pomidorki koktajlowe żółte 50 gramów
pomidorki koktajlowe 50 gramów
awokado 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny z 1/2 owocu
woda 3 łyżki
Sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia
mozzarella

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z awokado i mozzarellą

Sałatka z awokado to smaczna i zdrowa propozycja na lunch. Z dodatkiem mozzarelli, pomidorków koktajlowych i roszponki tworzy piękną, sycącą, a co najważniejsze pyszną kompozycję.

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski

  2. Sos sałatkowy przygotowujemy mieszając mieszankę sos sałatkowy bazyliowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.

  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy do miski mieszając dokładnie z sosem sałatkowym. Przekładamy wraz z nadmiarowym sosem sałatkowym na roszponkę i dekorujemy kulkami mozzarelli. 

  4. Dojrzałe awokado kroimy na plastry i kładziemy na roszponce. Aby zachować idealny, zielony kolor awokado, musimy je delikatnie skropić sokiem z cytryny. Więcej o awokado >>

  5. Sałatkę należy wymieszać tuż przed nałożeniem na talerz.

Sałatka z awokado i mozzarellą to tylko jedna z pysznych propozycji, które znajdziecie w serwisie DoradcaSmaku.pl.

Koniecznie sprawdźcie inne pomysły na lekkie i smaczne sałatki - klikajcie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak