Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto " Jajo Sadzone"
Ciasto "jajo sadzone" zaskakuje swoim wyglądem. To idealne ciasto na Wielkanoc, ponieważ nawiązuje do klimatu tych świąt. Ciasto "jajka sadzone" to biszkopt z masą serową połączoną z galaretką i brzoskwiniami.
Kroki postępowania
Ubijamy całe jaja z cukrem na puch (masa się podwoi albo potroi i tak ma być).

Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy obie maki z proszkiem do jaj i tu już kręcimy wałkiem albo łopatką w jedna stronę.

Ciasto się łączy, przekładamy do formy prostokątnej (lub okrągłej), wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka o wymiarach 30x40cm lub średnicy 30 cm.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Studzimy, zostawiając w piekarniku wyłączonym i o uchylonych drzwiach.

Galaretki zalewamy 800 ml wody wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia.
Można naczynie postawić w zimną wodę (lub w chłodne miejsce), wtedy szybciej się ostudzi.
Lekko tężejącą galaretkę dodajemy do serka.
Przekładamy masę lekko tężejącą na upieczony biszkopt i kładziemy połówki brzoskwiń dociskając w masę, aby lekko się zanurzyły.

Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny, potem można jeść.
