Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ser twarogowy
600 gramów -
śmietana
225 mililitrów -
cukier
120 gramów -
ciasteczka maślane
120 gramów -
masło
40 gramów -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
porzeczki czerwone
kilka gałązek -
jaja
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Sernik waniliowy na spodzie z ciasteczek
1. Zmiksować ciasteczka maślane, dodać roztopione wcześniej masło.
2. Wymieszamć i ubić na wyłożonej folią aluminiową tortownicy. Wstawić do lodówki.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
4. Jaja utrzeć z cukrem oraz cukrem z wanilią aż powstanie jednolita masy.
5. Do masy jajecznej dodać resztę składników i ucierać do momentu otrzymania jednolitej konsystencji.
6. Ciasto wylać na spód z ciasteczek. Piec ok. 1 godzinę, a następnie pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku.
7. Ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki.
8. Przed podaniem na talerzu dekorujemy czerwonymi porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami.
Komentarze (0)