Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto borówkowe, DS XIX odc. 10
Proste ciasto, które przygotujesz z jajek, mąki, cukru i oleju. Dodatkiem są borówki amerykańskie i polewa z białej czekolady. To przepis na ciasto bez masła, ale z dodatkiem jajek i owoców.
Przepis na ciasto z borówkami z polewą z białej czekolady:
Do miski wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Stopniowo dosypujemy cukier. Miksujemy i wlewamy olej. Powoli wsypujemy mąkę, proszek do pieczenie i cukier ze skórką cytryny. Ciasto ucieramy rózgą do uzyskania gładkiej masy. Przyprawiamy cynamonem mielonym. Wrzucamy borówki do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy. Ciasto wkładamy do piekarnika na 35-45 minut. Temperatura pieczenia 175-180°, funkcja pieczenia góra-dół.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej w temperaturze 40-43 stopni. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i zbieramy nasionka, a następnie dodajemy je do czekolady. Pozostałą laskę wanilii możemy wysuszyć i zmielić na puder lub wrzucić do płynnej czekolady aby dodała dodatkowy aromat.
Ostudzone ciasto podajemy na talerzu, polewamy płynną czekoladą i posypujemy borówkami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.