Sernik na zimno – 3 porady na idealny sernik bez pieczenia

3 tygodnie temu
Sernik na zimno – 3 porady na idealny sernik bez pieczenia

Sernik na zimno to pyszny i niezwykle prosty deser. Możemy przygotować go, korzystając z przeróżnych przepisów. Podstawą każdego z nich jest jednak odpowiedni ser. Jak zrobić idealny sernik bez pieczenia? Czytaj dalej i poznaj trzy sprawdzone porady.

 1.     Jaki ser wybrać na sernik na zimno?

W przypadku sernika na zimno przepisy mogą zawierać różne składniki – owoce, galaretki, odmienne pomysły na spód ciasta. Tym, co łączy wszystkie receptury jest ser. Jaki będzie najlepszy do ciasta bez pieczenia? Tutaj można wskazać trzy opcje:

●      ser twarogowy,

●      ser mascarpone,

●      serek homogenizowany.

Z każdej z nich przygotujemy smaczny sernik na zimno.

Porady i przepisy do każdego z rodzajów sera:

●      Ser twarogowy do sernika na zimno

Ser twarogowy to dla wielu z nas pierwszy wybór, kiedy myślimy o serniku, czy to na zimno, czy pieczonym. Możemy kupić bardzo popularny ser sprzedawany w wiaderku, który jest przeznaczony specjalnie do ciasta lub przygotować go sami. Wystarczy tłusty albo półtłusty twaróg bardzo dokładnie, najlepiej kilkukrotnie, zmielić.

Sernik na zimno z twarogu to chyba najbardziej tradycyjna wersja tego ciasta. Puszysty ser, spód z herbatników i różowa galaretka są połączeniem, któremu trudno się oprzeć. Zgodnie z przepisem z bloga Doradca smaku do przygotowania ciasta potrzeba zaledwie 15 minut!

●      Sernik z serem mascarpone

W cieście bez pieczenia świetnie sprawdza się również ser mascarpone. Jest delikatny i aksamitny, o czym można przekonać się, przygotowując jagodowy sernik z mascarpone z musem malinowym. Mascarpone w masie serowej możemy połączyć np. z maślanką, śmietaną kremówką albo z twarogiem.

●      Sernik z serkami homogenizowanymi

Sernik z serków homogenizowanych jest idealny, kiedy chcemy przygotować szybkie ciasto w lżejszej wersji. Jeśli lubimy mało słodkie ciasta, część serka w przepisie możemy zastąpić jogurtem greckim, który nie zmieni konsystencji masy serowej.

Niezależnie od tego, jaki ser wybraliśmy, warto zadbać o bogaty smak ciasta. Do sernika pasuje nuta wanilii. Naturalnym wyborem jest więc cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat.

 

2.     Jakie owoce można dodać do sernika na zimno?

Sernik na zimno z truskawkami jest letnim klasykiem. Długie, ciepłe popołudnie, kawa lub lemoniada i chłodne ciasto z galaretką to zestaw idealny. Co zrobić, kiedy nie ma sezonu na te owoce? Czym można je zastąpić?

W serniku na zimno świetnie sprawdzą się brzoskwinie z puszki. To dobry wybór zwłaszcza zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Warto też wypróbować jagody, maliny czy winogrona. Te owoce również dobrze pasują. W serniku z galaretką należy natomiast unikać cytrusów, ananasa, kiwi czy mango. Mogą sprawić, że ciasto nie stężeje.

 

3.     Sernik na zimno – czas tężenia, chłodzenie

Aby masa serowa stężała, potrzebna jest żelatyna (lub zamiennie w niektórych przepisach galaretka). Niezależnie od tego, z jakiego sera przygotujemy nasze ciasto, warto zacząć właśnie od podgrzania żelatyny. To pozwoli nam zaoszczędzić czas. Zanim przygotujemy kolejne składniki, żelatyna przestygnie i będzie można dodać ją do sera.

Czas tężenia sernika na zimno to zwykle co najmniej 4 godziny, ale bywa, że ciasto potrzebuje nawet całej nocy w lodówce, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Przede wszystkim należy zachować cierpliwość. Zbyt wcześnie wyjęty z lodówki sernik będzie nieestetyczny i rozleje się na talerzu.

Więcej wskazówek, jak zrobić sernik na zimno oraz sprawdzone przepisy znajdziesz na stronie Doradca Smaku.

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat