
Zobacz 3 porady, jak zrobić idealny sernik na zimno bez pieczenia. Dowiedz się, jak ser i jakie owoce wybrać, aby deser się udał.
1. Jaki ser wybrać na sernik na zimno?
W przypadku sernika na zimno przepisy mogą zawierać różne składniki – owoce, galaretki, odmienne pomysły na spód ciasta. Tym, co łączy wszystkie receptury jest ser. Jaki będzie najlepszy do ciasta bez pieczenia? Tutaj można wskazać trzy opcje:
● ser twarogowy,
● ser mascarpone,
● serek homogenizowany.
Z każdej z nich przygotujemy smaczny sernik na zimno.
Porady i przepisy do każdego z rodzajów sera:
● Ser twarogowy do sernika na zimno
Ser twarogowy to dla wielu z nas pierwszy wybór, kiedy myślimy o serniku, czy to na zimno, czy pieczonym. Możemy kupić bardzo popularny ser sprzedawany w wiaderku, który jest przeznaczony specjalnie do ciasta lub przygotować go sami. Wystarczy tłusty albo półtłusty twaróg bardzo dokładnie, najlepiej kilkukrotnie, zmielić.
Sernik na zimno z twarogu to chyba najbardziej tradycyjna wersja tego ciasta. Puszysty ser, spód z herbatników i różowa galaretka są połączeniem, któremu trudno się oprzeć. Zgodnie z przepisem z bloga Doradca smaku do przygotowania ciasta potrzeba zaledwie 15 minut!
● Sernik z serem mascarpone
W cieście bez pieczenia świetnie sprawdza się również ser mascarpone. Jest delikatny i aksamitny, o czym można przekonać się, przygotowując jagodowy sernik z mascarpone z musem malinowym. Mascarpone w masie serowej możemy połączyć np. z maślanką, śmietaną kremówką albo z twarogiem.
● Sernik z serkami homogenizowanymi
Sernik z serków homogenizowanych jest idealny, kiedy chcemy przygotować szybkie ciasto w lżejszej wersji. Jeśli lubimy mało słodkie ciasta, część serka w przepisie możemy zastąpić jogurtem greckim, który nie zmieni konsystencji masy serowej.
Niezależnie od tego, jaki ser wybraliśmy, warto zadbać o bogaty smak ciasta. Do sernika pasuje nuta wanilii. Naturalnym wyborem jest więc cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat.
2. Jakie owoce można dodać do sernika na zimno?
Sernik na zimno z truskawkami jest letnim klasykiem. Długie, ciepłe popołudnie, kawa lub lemoniada i chłodne ciasto z galaretką to zestaw idealny. Co zrobić, kiedy nie ma sezonu na te owoce? Czym można je zastąpić?
W serniku na zimno świetnie sprawdzą się brzoskwinie z puszki. To dobry wybór zwłaszcza zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Warto też wypróbować jagody, maliny czy winogrona. Te owoce również dobrze pasują. W serniku z galaretką należy natomiast unikać cytrusów, ananasa, kiwi czy mango. Mogą sprawić, że ciasto nie stężeje.
3. Sernik na zimno – czas tężenia, chłodzenie
Aby masa serowa stężała, potrzebna jest żelatyna (lub zamiennie w niektórych przepisach galaretka). Niezależnie od tego, z jakiego sera przygotujemy nasze ciasto, warto zacząć właśnie od podgrzania żelatyny. To pozwoli nam zaoszczędzić czas. Zanim przygotujemy kolejne składniki, żelatyna przestygnie i będzie można dodać ją do sera.
Czas tężenia sernika na zimno to zwykle co najmniej 4 godziny, ale bywa, że ciasto potrzebuje nawet całej nocy w lodówce, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Przede wszystkim należy zachować cierpliwość. Zbyt wcześnie wyjęty z lodówki sernik będzie nieestetyczny i rozleje się na talerzu.
Więcej wskazówek, jak zrobić sernik na zimno oraz sprawdzone przepisy znajdziesz na stronie Doradca Smaku.