Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski
Sernik nowojorski to jeden z tych wypieków, które kocha się już po pierwszy kęsie. Przygotowanie tego sernika jest bardzo proste, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, których pominięcie może zepsuć cały efekt. Rozpoczynając przygotowanie sernika nowojorskiego, pamiętajcie, by jajka były w temperaturze pokojowej, a twaróg zmielony przynajmniej dwukrotnie. Możecie również wybrać serek kremowy, który już nie wymaga mielenia. Dodatkowo, piekąc sernik nie zapomnijcie o włożeniu do piekarnika naczynia z wodą, która pełni funkcję "sauny". Dzięki temu sernik nowojorski będzie wilgotny i wspaniale kremowy.
1. Jajka ociepl do temperatury pokojowej, śmietankę schłodź w lodówce, a masło rozpuść na małym ogniu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół, a na jego dnie połóż naczynie żaroodporne, do połowy wypełnione wodą.
2. W blenderze rozkrusz ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowany spód ciasta ugnieć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę na około 15 minut.
3. W międzyczasie, włóż do miski twaróg sernikowy, dodaj jajka, mąkę, śmietankę oraz cukier i wymieszaj mikserem lub rózgą na jednolitą masę.
4. Następnie, wylej przygotowaną masę na gotowy spód i całość piecz przez godzinę sprawdzając w międzyczasie, czy wierzch ciasta nie brązowieje.
5. Upieczony sernik od razu wyciągnij z piekarnika.
6. Na małym ogniu rozpuść czekoladę i wymieszaj ją na jednolitą maskę z sokiem, śmietaną, cukrem ze skórką cytryny Prymat oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowaną polewę wylej na jeszcze ciepły sernik.
7. Po ostudzeniu włóż sernik do lodówki na całą noc.