Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik nowojorski

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik nowojorski to niezwykle delikatny w smaku i konsystencji sernik, którego wyróżnikiem jest spód z kakaowych herbatników. Jeśli jesteście zwolennikami tradycyjnego sernika, to ten nowojorski z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

Sernik:

twaróg 1 kg
masło 1/2 kostki
herbatniki kakaowe 180 g
jaja 3 sztuki
mąka tortowa 90 g
śmietanka 30% 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki

Polewa:

biała czekolada 100 g
śmietana 18% 2 łyżki
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski

Sernik nowojorski to jeden z tych wypieków, które kocha się już po pierwszy kęsie. Przygotowanie tego sernika jest bardzo proste, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, których pominięcie może zepsuć cały efekt. Rozpoczynając przygotowanie sernika nowojorskiego, pamiętajcie, by jajka były w temperaturze pokojowej, a twaróg zmielony przynajmniej dwukrotnie. Możecie również wybrać serek kremowy, który już nie wymaga mielenia. Dodatkowo, piekąc sernik nie zapomnijcie o włożeniu do piekarnika naczynia z wodą, która pełni funkcję "sauny". Dzięki temu sernik nowojorski będzie wilgotny i wspaniale kremowy. 

1. Jajka ociepl do temperatury pokojowej, śmietankę schłodź w lodówce, a masło rozpuść na małym ogniu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół, a na jego dnie połóż naczynie żaroodporne, do połowy wypełnione wodą.

2. W blenderze rozkrusz ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowany spód ciasta ugnieć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę na około 15 minut.

3. W międzyczasie, włóż do miski twaróg sernikowy, dodaj jajka, mąkę, śmietankę oraz cukier i wymieszaj mikserem lub rózgą na jednolitą masę.

4. Następnie, wylej przygotowaną masę na gotowy spód i całość piecz przez godzinę sprawdzając w międzyczasie, czy wierzch ciasta nie brązowieje.

5. Upieczony sernik od razu wyciągnij z piekarnika.

6. Na małym ogniu rozpuść czekoladę i wymieszaj ją na jednolitą maskę z sokiem, śmietaną, cukrem ze skórką cytryny Prymat oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowaną polewę wylej na jeszcze ciepły sernik.

7. Po ostudzeniu włóż sernik do lodówki na całą noc.

Spodobał Wam się przepis na sernik nowojorski? Koniecznie wypróbujcie go, a także inne przepisy, które znajdziecie w zakładce DOMOWE WYPIEKI w serwisie DORADCA SMAKU.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak