Sernik na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ser biały

    1 kg w wiaderku
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżeczek
  • cukier puder

    1 szklanka
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka

Dodatkowo

  • herbatniki pełnoziarniste

  • galaretka różowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blaszkę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie herbatnikami.
W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową i żelatynę, przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Ser utrzeć z cukrem pudrem do utartego dolać płynną, ale zimną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać na koniec masę serową delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Na ułożone w formie herbatniki wylać masę serową, wyrównać i wstawić do lodówki , aby masa zastygła. Kiedy masa się zetnie zalać ją galaretką malinową przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin w tym czasie herbatniki zmiękną, a ciasto dokładnie zastygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 29.04.2015 19:04
Pięknie wygląda :)
VioletoweKucharzenie 29.04.2015 09:00
efektowny i na pewno smaczny!
iziona 29.04.2015 07:58
Dobry nóż robi całą robotę :)
misia53 28.04.2015 22:21
wygląda tak dostojnie, elegancko .......
Agata3 28.04.2015 20:12
wygląda na bardzo smaczny :)
ania2610 28.04.2015 18:50
pyszny serniczek, cudnie wygląda!
Jadwiga/Jaga85 28.04.2015 16:34
Pyszne ciasto!
Wiktoria29 28.04.2015 16:30
pięknie wygląda, mnie nigdy nie udaje się tak idealnie równo pokroić ciasta w kostkę :( jak to robisz?
Mniam 28.04.2015 15:57
Rewelacyjny serniczek!
Betina#45 28.04.2015 15:53
Ale sernik ! rewelacyjnie wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat