Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno
Sernik na zimno z wiaderka to pyszny, lekki deser o konsystencji pianki, która często porównywana jest do "chmurki" Sernik na zimno z wiaderka świetnie sprawdza się w ciepłe dni i jest idealną propozycją na tort urodzinowy dla dziecka. Dzieląc masę twarogową na kilka części i dodając do każdej z nich inny kolor galaretki, uzyskacie przepiękną kolorową tęczę sernikową.
Sernik na zimno przepis:
1. Blaszkę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie herbatnikami.
2. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową i żelatynę, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno.
3. Ser utrzeć z cukrem pudrem do utartego dolać płynną, ale zimną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać na koniec masę serową delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
4. Na ułożone w formie herbatniki wylać masę serową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby masa zastygła. Kiedy masa się zetnie zalać ją galaretką malinową przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin w tym czasie herbatniki zmiękną, a ciasto dokładnie zastygnie.
Smacznego!