Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Shrek
Ciasto shrek jest pyszne i efektowne. Wymaga przygotowania kilku warstw, długiego chłodzenia, ale efekt zdecydowanie warty wysiłku. Najpierw trzeba upiec biszkopt; kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu z budyniu i soku przecierowego. Warstwa kolejna to delicje, a na nie ląduje masa ze śmietany i galaretek agrestowych. Wierzch ciasta to galaretka agrestowa. Po schłodzeniu i stężeniu galaretki, ciasto jest gotowe do zajadania.
Kroki postępowania:
Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy 36 x 25 i piekę ok. 40min. w temp. 170 st. C.
Zielony krem do ciasta shrek: w 1,5 szklanki soku typu Kubuś rozpuszczam budynie oraz cukier puder, pozostały sok zagotowuję w garnku.
Masa śmietanowo-agrestowa: w 1 szklance gorącej wody rozpuszczam galaretki agrestowe i czekam, aż zaczną tężeć. W misce ubijam zimną śmietanę kremówkę, stopniowo dodając cukier puder. Kiedy zacznie gęstnieć dolewam tężejącą galaretkę i wszystko razem miksuję na puszysty krem. Przekładam na delicje i rozprowadzam.