7 ulubionych i najlepszych przepisów na ciasta domowe: murzynek, izaura, snikers oraz inne, także ciasta bez pieczenia. Zajrzyj po przepisy na domowe ciasta!
Sprawdzone przepisy na domowe ciasta
Ciasta domowe to niewątpliwie jeden z przyjemniejszych aspektów naszego kulinarnego życia. Warto mieć sprawdzone przepisy na różne okazje - szarlotkę lub ciasto snikers lub ciasto bez pieczenia - sernik na zimno. Sprawdź 7 sprawdzonych i ulubionych przez Użytkowników Doradcy Smaku przepisów na ciasta domowe.
W kulturze skandynawskiej, głównie w Danii i Szwecji, czas głębokiej jesieni i nadchodzącej zimy uważany jest za esencję hygge. Myśl przewodnia hygge opiera się na czerpaniu przyjemności z rzeczy najprostszych - to takie nasze zimowanie, kojarzące się z ciepłem domowego zacisza, wygodnym fotelem, dobrą książką, korzenną herbatą w dużym kubku, miękkim kocem i kawałkiem ciepłego jeszcze ciasta. W długie, ciemne wieczory, kiedy za oknem szaruga i mgła, to właśnie proste przyjemności, oparte na karmieniu zmysłów, dają nam poczucie spokoju i komfortu.
Duńczycy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta i w okresie przedświątecznym nie żałują sobie słodkości. A przecież zapach pieczonych jabłek, cynamonu czy czekolady u każdego chyba wywołuje uczucie ciepła i dobrostanu. Zastanawiacie się co upiec na wieczorne pogaduchy z koleżankami? Oto nasze ulubione, sprawdzone przepisy na ciasta domowe.
Dla koneserów czekolady
Murzynek to ciasto łatwe w wykonaniu, a przy tym bardzo satysfakcjonujące – mocno kakaowe, puszyste, oblane czekoladą, i zawsze się udaje, nawet początkującym adeptom pieczenia. Trudno się więc dziwić, że to jedno z najczęściej podawanych ciast.
Ciekawą alternatywą dla Murzynka jest Izaura – ciasto łączące dekadenckie nuty kakao z puszystą naturą sernika. Izaura nie wymaga dużego doświadczenia, jest prosta w przygotowaniu, a smakowo zaspokoi najbardziej wybredne kubki smakowe. To fajna opcja dla niezdecydowanych, bo pozwala osiągnąć efekt dwa w jednym. Murzynek i Izaura lubią towarzystwo mocnej czarnej kawy; idealnie wypełnią senne, deszczowe popołudnie.
Szybkie ciasta
Ciastem szybkim, tradycyjnym i bardzo domowym jest oczywiście szarlotka. Każda babcia posiada niepowtarzalny, trochę sekretny przepis, który zapisuje we wspomnieniach swój wyjątkowy, niezapomniany smak. Tak, zapach piekącej się szarlotki to jeden z najpiękniejszych zapachów dzieciństwa. Nasz przepis na szarlotkę na kruchym spodzie pozwoli wam przenieść się w tamte beztroskie czasy w przeciągu zaledwie trzydziestu minut.
Ciasta bez pieczenia
Ciasta niewymagające pieczenia to murowany sukces cukierniczy. Milky Way, ekspresowy deser będący połączeniem mlecznej masy, chrupiących herbatników i czekoladowej polewy, sprawdzi się niezależnie od okazji i pory roku, ale w jesienną nostalgię na pewno wprowadzi trochę niebiańskiej słodyczy. Bez pieczenia możemy także przygotować wyborny sernik waniliowy na zimno na orzechowym spodzie; w wersji letniej - z owocami sezonowymi, w wersji jesiennej – posypany płatkami migdałowymi, suszonymi owocami lub wiórkami czekoladowymi.
Ciasto na bogato
Jeśli chcemy naprawdę rozpieścić swoich gości (albo dokarmić własne zmysły) możemy upiec ciasto Snikers, w którym połączenie orzeszków ziemnych, masy budyniowej, miodu i kajmaku sprawia, że szybko staje się ono hitem każdej imprezy. Dodatkowo wypiek można oblać mleczną czekoladą – na jednym, małym kawałku na pewno się nie skończy.
Jesienny klasyk
Dopóki jeszcze możemy kupić węgierki, warto skusić się na jesienny klasyk – ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Puszyste, lekko kwaskowate, z chrupiącą posypką, będzie smakowało wyśmienicie z dobrą czarną lub zieloną herbatą. Śliwki można zastąpić brzoskwiniami lub innymi owocami, które lubimy. I nie ma co się bać drożdżowego – urośnie na pewno, to tylko kwestia odpowiedniej temperatury i trzymania się przepisu.
Ciasto bez pieczenia milky way
Ciasto bez pieczenia sernik na zimno