Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami

5.0
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami, to lekkie ciasto idealne do kawy i na rodzinne przyjęcia. Delikatny biszkopt, krem i galaretka to połączenie idealne!

Składniki:

Biszkopt z 5 jaj:

jajko 5 sztuki
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olej 2 łyżki
cukier 4-5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Masa śmietanowa:

śmietana kremowa 30% lub 36% 600 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 2-3 łyżki

Dodatki - owoce i galaretka:

galaretka truskawkowa 2 opakowania
truskawki świeże 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami

Przepis na szybki biszkopt z owocami i galaretką. W tym przepisie masz proporcje na biszkopt z 5 jaj, przekładany masą śmietanową wzmocnioną żelatyną. Wierzch ciasta to świeże truskawki zalane galaretką truskawkową.

Biszkopt z owocami i galaretką - jak zrobić?

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Większą część masy wylewamy na biszkopt i delikatnie równamy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, wykładamy pozostałą część śmietany i również równamy.

Galaretka i truskawki:
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Studzimy. Truskawki oczyszczamy, kroimy na pół i układamy na śmietanie. Truskawki zalewamy wystudzoną i lekko tężejącą galaretką .

Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.11.2015 14:09
wyśmienite ciacho
2milutka 17.11.2015 13:19
Pysznie wygląda :)
pajbek 17.11.2015 11:20
Pyszne :-)
mirosława4 17.11.2015 11:00
bardzo lubimy takie ciasta
MAR3STA 17.11.2015 10:23
przypomina mi smaki lata, pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak