Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe wg Piotra Ogińskiego

5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z masą mascarpone z nutką limonki. Wilgotne, o intensywnym smaku cynamonu, ciasto marchewkowe idealne na świąteczny deser.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 300 gramów
marchew 400 (ok. 5 sztuk) gramów
olej 170 gramów
cukier 270 gramów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
syrop klonowy 80 gramów
orzechy pekan 100 gramów
cynamon Prymat 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem limonkowy:

cukier puder 90 gramów
serek mascarpone 120 gramów
serek śniadaniowy 250 gramów
skórka z limonki z 2 owoców
sok z limonki z 2 owoców

Włosy marchewkowe:

marchew 2 sztuki
cukier puder 15 gramów
olej do smażenia

Do dekoracji:

listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe wg Piotra Ogińskiego

Na blachę 24x24cm.

Do dużej miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i całość ubijamy na jednolitą puszysta masę, następnie dodajemy cukier waniliowy, syrop klonowy oraz cynamon i ponownie całość mieszamy. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy stopniowo oleju, cały czas mieszając, kiedy olej ,,wbije się'' do masy, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, kiedy całość dobrze się wymiesza dodajemy marchew oraz orzechy, ponownie mieszamy i gotową masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok 45 minut do godziny. Kiedy ciasto się piecze przechodzimy do przygotowania kremu, do miseczki przesiewamy cukier puder, ścieramy skórkę, oraz wyciskamy sok z limonek, dodajemy serek mascarpone oraz śniadaniowy i całość mieszamy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Z upieczonego i ostudzonego ciasta odcinamy ,,stożek'' ciasto przekrawamy na pół, środek smarujemy 3/4 kremu limonkowego, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta (tak by upieczona część była niewidoczna, tak jak jest to pokazane na filmie) górę smarujemy resztą kremu, posypujemy pokruszonym ciastem, dekorujemy włosami z marchewki (marchewkę pokroić w długie włosy, usmażyć przez 5 minut na głębokim tłuszczu, odsączyć na ręczniku papierowym i przełożyć do cukru pudru) oraz listkami świeżej mięty.

Wesołych Świąt i smacznego!

Szukasz przepisów na świąteczne ciasta, zobacz przepis na christmast pudding.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak