Ciasto marchewkowe wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z masą mascarpone z nutką limonki. Wilgotne, o intensywnym smaku cynamonu, ciasto marchewkowe idealne na świąteczny deser.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    300 gramów
  • marchew

    400 (ok. 5 sztuk) gramów
  • olej

    170 gramów
  • cukier

    270 gramów
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • jaja

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • syrop klonowy

    80 gramów
  • orzechy pekan

    100 gramów
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Krem limonkowy:

  • cukier puder

    90 gramów
  • serek mascarpone

    120 gramów
  • serek śniadaniowy

    250 gramów
  • skórka z limonki

    z 2 owoców
  • sok z limonki

    z 2 owoców

Włosy marchewkowe:

  • marchew

    2 sztuki
  • cukier puder

    15 gramów
  • olej

    do smażenia

Do dekoracji:

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na blachę 24x24cm.

Do dużej miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i całość ubijamy na jednolitą puszysta masę, następnie dodajemy cukier waniliowy, syrop klonowy oraz cynamon i ponownie całość mieszamy. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy stopniowo oleju, cały czas mieszając, kiedy olej ,,wbije się'' do masy, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, kiedy całość dobrze się wymiesza dodajemy marchew oraz orzechy, ponownie mieszamy i gotową masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok 45 minut do godziny. Kiedy ciasto się piecze przechodzimy do przygotowania kremu, do miseczki przesiewamy cukier puder, ścieramy skórkę, oraz wyciskamy sok z limonek, dodajemy serek mascarpone oraz śniadaniowy i całość mieszamy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Z upieczonego i ostudzonego ciasta odcinamy ,,stożek'' ciasto przekrawamy na pół, środek smarujemy 3/4 kremu limonkowego, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta (tak by upieczona część była niewidoczna, tak jak jest to pokazane na filmie) górę smarujemy resztą kremu, posypujemy pokruszonym ciastem, dekorujemy włosami z marchewki (marchewkę pokroić w długie włosy, usmażyć przez 5 minut na głębokim tłuszczu, odsączyć na ręczniku papierowym i przełożyć do cukru pudru) oraz listkami świeżej mięty.

Wesołych Świąt i smacznego!

Szukasz przepisów na świąteczne ciasta, zobacz przepis na christmast pudding.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat