Jak upiec idealną szarlotkę?

25.10.2022 08:47
Jak upiec idealną szarlotkę?

Kruche ciasto i jabłkowe nadzienie kryjące się pod słodką kruszonką przez wielu uważane jest za deser idealny. Szarlotka, czy po prostu ciasto z jabłkami, gwarantują połączenia smaków, które trafiają w gust i dorosłych, i dzieci. Jak jednak przygotować taki deser? W wielu domach receptura na idealną szarlotkę przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W czym tkwi sekret tego ciasta? Czytaj dalej i dowiedz się, jak upiec idealną szarlotkę.

Jakie jabłka na szarlotkę?

To podstawowe pytanie, które najczęściej zadają sobie osoby przygotowujące szarlotkę po raz pierwszy. Jakie jabłka do szarlotki będą najlepsze? Najpopularniejsze są Szara Reneta i Antonówka, czyli odmiany, które nie puszczają wiele soku i po podsmażeniu nie czernieją. Sprawdzą się także papierówki i ligole. Najważniejsze, aby owoce nie były zbyt soczyste. Zły dobór jabłek może zniweczyć efekt. Jeśli jabłkowy mus będzie zbyt płynny, kruche ciasto stanie się mokre, a całość nieapetyczna.

Jak zagęścić mus jabłkowy do szarlotki?

Dobra szarlotka to taka, która ma spód nienasiąknięty jabłkową masą. Jak sprawić, aby mus był gęsty, a ciasto nie straciło swojej konsystencji? Wystarczy do jabłek dodać kilka łyżek mąki ziemniaczanej albo kisiel o dowolnym smaku.

Możesz też wypróbować przepis na szarlotkę z budyniem na kruchym cieście. W tej wersji spód zabezpiecza przed nasiąkaniem posypanie go bułką tartą, która wchłonie płyn z musu jabłkowego. Na owocowe nadzienie wylewa się budyń i całość posypuje kruszonką.

Kruche ciasto na szarlotkę – o czym warto pamiętać?

Kruche ciasto w szarlotce jest równie ważne co jabłka. O czym trzeba pamiętać na tym etapie przygotowywania deseru? Przede wszystkim ciasto należy wyrabiać jak najkrócej. Gdy tylko uda się uformować z niego kulę, należy odłożyć ją do schłodzenia. Kolejna ważna kwestia to masło. Zamiennik w formie margaryny w tym przypadku zupełnie się nie sprawdzi. Warto też dodawać cukier puder zamiast zwykłego cukru i wsypać odrobinę soli, która podbije słodki smak.

Jeśli nie przepadasz za kruchym ciastem albo chcesz podać szybki deser z jabłkami w roli głównej, sprawdź nasze przepisy na:

Inspirowane szarlotką słodkości przygotujesz w 2-3 kwadranse z kilku składników i bez zagniatania kruchego ciasta.

Warto też wspomnieć o innym, popularnym wypieku z jabłkami. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Odpowiedzią na to pytanie jest właśnie spód. W szarlotce kruchy, w jabłeczniku najczęściej biszkoptowy lub drożdżowy. 

Klasyczna szarlotka – przepis, który zawsze się sprawdza

Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną to prawdziwy klasyk. Kwaśne jabłka w lekko ciepłym kruchym cieście, połączone ze słodkimi lodami waniliowymi i odrobiną bitej śmietany mają rzeszę fanów. Taki deser to idealne dopełnienie obiadu nie tylko w restauracji. Z łatwością przygotujesz go we własnej kuchni wg naszego przepisu na szarlotkę.

Korzenne przyprawy do szarlotki i inne sposoby na podkręcenie smaku

Jeśli jabłka, to koniecznie z korzenną nutą! Cynamon, goździki i kardamon świetnie dopełniają smak tych owoców, nadają im intensywny aromat. W jakich proporcjach je dodać, aby nie zdominowały całości? Prostym rozwiązaniem jest Przyprawa do szarlotki, ciast i deserów. To gotowa mieszanka, skomponowana z myślą właśnie o wypiekach z jabłkami.

SZARLOTKA

W poszukiwaniu idealnej szarlotki warto testować nowe przepisy i łączyć smaki. Korzenne nuty to idealny początek, ale jak pokazuje przepis na szarlotkę z żurawiną, migdałami i cynamonem, do jabłkowego ciasta pasuje bardzo wiele innych dodatków.

Podsumowując: jak zrobić szarlotkę, aby wyszła idealna? Użyj odpowiednich jabłek, zadbaj o to, aby kruche ciasto było naprawdę kruche, nie bój się eksperymentów i baw się smakami!

A więcej inspiracji na słodkie wypieki z jabłkami i nie tylko znajdziesz na stronie Doradca Smaku.

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat