Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
twaróg
115 gramów -
cukier
280 gramów -
masło
225 gramów -
jajko
4 sztuki -
mąka tortowa
325 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
laska wanilii
1 sztuka -
rum
2 łyżki -
rodzynki
50 gramów -
wiśnie kandyzowane
50 gramów -
ananas kandyzowany
50 gramów -
orzechy
do dekoracji
Lukier:
-
cukier puder
150 gramów -
sok z pomarańczy
3-4 łyżki -
woda
łyżka opcjonalnie
Sposób przygotowania
Owoce zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut i odcedzić. W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nasionkami z laski wanilii, rumem i twarogiem. Do masy serowej dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać odsączone owoce, mąkę i dokładnie połączyć składniki.
Ciasto przełożyć do foremki (keksówki) nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec ok. 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody.
Lukrem polać zimne ciasto i udekorować orzechami.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)