Doradca Smaku X: Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami, odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami, odc. 37

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Beza to dla wielu deser nad desery. Chrupiący spód, aksamitny krem waniliowy, śmietanka i świeże owoce. Wszystko doprawione kardamonem, chili i cukrem z prawdziwą wanilią. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beza:

  • wiejskie jaja

    10 szt.
  • cukier

    200 g

Krem waniliowy:

  • cukier

    50 g
  • cukier puder

    60 g
  • serek waniliowy (koniecznie schłodzony!)

    1 szt.
  • likier pomarańczowy

    5 łyżeczek
  • opcjonalnie: serki kremowe (dla lepszego zagęszczenia kremu)

    3 - 4 szt.

Śmietanka:

  • zimna śmietanka 36%

    250 ml
  • cukier puder

    20 g

Do smaku:

  • kardamon mielony

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • chili pieprz cayenne

Dodatki:

  • maliny

    100 g
  • truskawki

    100 g
  • miąższ z marakui

    200 g
  • kwiaty jadalne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza

Jaja rozbijamy do dwóch misek – oddzielnie 5 żółtek, oddzielnie 10 białek. Do białek, za pomocą łyżki dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując białka na sztywną pianę. Do białek wsypujemy kardamon i delikatnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z narysowanymi wcześniej 2 okręgami) wykładamy równomiernie ubite białka. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 °C na 15 minut w trybie termoobiegu. Kiedy beza nam się delikatnie zrumieni obniżamy temperaturę do 120 °C i pozostawiamy bezę na 30 minut lub kilka minut dłużej (w zależności od tego jak bardzo chcemy ją wysuszyć).

Krem waniliowy

Do pozostałych żółtek dodajemy cukier puder, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (cały). Całość miksujemy. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy. Dodajemy likier pomarańczowy i serki kremowe, całość mieszamy i schładzamy w lodówce.

Śmietanka

Do oddzielnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Dodajemy odrobinkę chili pieprzu cayenne na przełamanie smaku i mieszamy.
Na 1 wysuszoną bezę nakładamy waniliowy krem, smarujemy miąższem z marakui i układamy maliny. Bezę przykrywamy 2 częścią. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami przeciętymi na pół oraz jadalnymi kwiatkami.

Doradca Smaku
Na pergaminie warto odrysować okrągły szkic (np. od talerza), by równo rozprowadzić bezową masę. Dzięki temu obie części bezy będą równej wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

07.05.2019 22:53
Przepiękny torcik ,porywam go na swoje nadchodzące urodziny;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat