Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami, odc. 37

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(335)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Beza to dla wielu deser nad desery. Chrupiący spód, aksamitny krem waniliowy, śmietanka i świeże owoce. Wszystko doprawione kardamonem, chili i cukrem z prawdziwą wanilią. Palce lizać!

Składniki:

Beza:

wiejskie jaja 10 szt.
cukier 200 g

Krem waniliowy:

cukier 50 g
cukier puder 60 g
serek waniliowy (koniecznie schłodzony!) 1 szt.
likier pomarańczowy 5 łyżeczek
opcjonalnie: serki kremowe (dla lepszego zagęszczenia kremu) 3 - 4 szt.

Śmietanka:

zimna śmietanka 36% 250 ml
cukier puder 20 g

Do smaku:

Kardamon mielony Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Dodatki:

maliny świeże 100 g
truskawki 100 g
miąższ z marakui 200 g
kwiaty jadalne

Porada

Na pergaminie warto odrysować okrągły szkic (np. od talerza), by równo rozprowadzić bezową masę. Dzięki temu obie części bezy będą równej wielkości.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami, odc. 37

Beza

Jaja rozbijamy do dwóch misek – oddzielnie 5 żółtek, oddzielnie 10 białek. Do białek, za pomocą łyżki dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując białka na sztywną pianę. Do białek wsypujemy kardamon i delikatnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z narysowanymi wcześniej 2 okręgami) wykładamy równomiernie ubite białka. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 °C na 15 minut w trybie termoobiegu. Kiedy beza nam się delikatnie zrumieni obniżamy temperaturę do 120 °C i pozostawiamy bezę na 30 minut lub kilka minut dłużej (w zależności od tego jak bardzo chcemy ją wysuszyć).

Krem waniliowy

Do pozostałych żółtek dodajemy cukier puder, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (cały). Całość miksujemy. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy. Dodajemy likier pomarańczowy i serki kremowe, całość mieszamy i schładzamy w lodówce.

Śmietanka

Do oddzielnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Dodajemy odrobinkę chili pieprzu cayenne na przełamanie smaku i mieszamy.
Na 1 wysuszoną bezę nakładamy waniliowy krem, smarujemy miąższem z marakui i układamy maliny. Bezę przykrywamy 2 częścią. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami przeciętymi na pół oraz jadalnymi kwiatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.05.2019 22:53
Przepiękny torcik ,porywam go na swoje nadchodzące urodziny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak