Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami, odc. 37
Beza
Jaja rozbijamy do dwóch misek – oddzielnie 5 żółtek, oddzielnie 10 białek. Do białek, za pomocą łyżki dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując białka na sztywną pianę. Do białek wsypujemy kardamon i delikatnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z narysowanymi wcześniej 2 okręgami) wykładamy równomiernie ubite białka. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 °C na 15 minut w trybie termoobiegu. Kiedy beza nam się delikatnie zrumieni obniżamy temperaturę do 120 °C i pozostawiamy bezę na 30 minut lub kilka minut dłużej (w zależności od tego jak bardzo chcemy ją wysuszyć).
Krem waniliowy
Do pozostałych żółtek dodajemy cukier puder, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (cały). Całość miksujemy. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy. Dodajemy likier pomarańczowy i serki kremowe, całość mieszamy i schładzamy w lodówce.
Śmietanka
Do oddzielnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Dodajemy odrobinkę chili pieprzu cayenne na przełamanie smaku i mieszamy.
Na 1 wysuszoną bezę nakładamy waniliowy krem, smarujemy miąższem z marakui i układamy maliny. Bezę przykrywamy 2 częścią. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami przeciętymi na pół oraz jadalnymi kwiatkami.