Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Połączenie słodkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone z kwaskowatymi malinami i chrupiącą bezą. Pyszności!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche blaszka 23/33:

  • mąka pszenna

    150 gramów
  • cukier

    30 gramów
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • masło 82%

    100 gramów
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

galaretka z malinami

  • maliny świeże

    600 gramów
  • galaretki malinowe

    3 sztuki
  • woda gorąca

    3.5 szklanki

krem z mascarpone:

  • śmietanka 36%

    500 mililitrów
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki

beza:

  • białko

    3 sztuki
  • cukier

    150 gramów
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 190 st. C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia.

Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy w lodówce.

Krem mascarpone: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. (Składniki muszą być dobrze schłodzone). Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami i równomiernie rozsmarowujemy.

Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż do momentu, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Bezę równomiernie rozsmarowujemy na papierze na wielkość blaszki i pieczemy w 140 st. C przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko popękana, w razie potrzeby należy skrócić lub przedłużyć czas pieczenia. Upieczoną bezę pozostawiamy na noc w piekarniku lub w temperaturze pokojowej przykrytą kuchennym ręcznikiem. Bezę wykładamy na wierzch ciasta i przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

Patrycja33
Do ciasta można użyć mrożonych malin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat