Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka malinowa chmurka

5.0
(46)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Połączenie słodkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone z kwaskowatymi malinami i chrupiącą bezą. Pyszności!

Składniki:

ciasto kruche blaszka 23/33:

mąka pszenna 150 gramów
cukier 30 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
masło 82% 100 gramów
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

galaretka z malinami

maliny świeże 600 gramów
galaretki malinowe 3 sztuki
woda gorąca 3.5 szklanki

krem z mascarpone:

śmietanka 36% 500 mililitrów
serka mascarpone 250 gramów
cukier puder 3 łyżki

beza:

białko 3 sztuki
cukier 150 gramów
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Porada

Do ciasta można użyć mrożonych malin.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka malinowa chmurka

Słodki przepis na malinową chmurkę, przepyszne, lekkie ciasto, którego smak sprawi, że będziesz z głową w chmurach. ;)

Dowiedz się:

  • jak przygotować kruche ciasto do malinowej chmurki?
  • jak przygotować galaretkę z malinami?
  • jak zrobić krem mascarpone?
  • jak przygotować i upiec bezę do malinowej chmurki?

Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia.

Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy w lodówce.

Krem mascarpone: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. (Składniki muszą być dobrze schłodzone). Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami i równomiernie rozsmarowujemy.

Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż do momentu, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Bezę równomiernie rozsmarowujemy na papierze na wielkość blaszki i pieczemy w 140 stopni C przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko popękana, w razie potrzeby należy skrócić lub przedłużyć czas pieczenia.

Upieczoną bezę pozostawiamy na noc w piekarniku lub w temperaturze pokojowej przykrytą kuchennym ręcznikiem. Bezę wykładamy na wierzch ciasta i przechowujemy w lodówce.

Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.

Smakowała Ci malinowa chmurka? Masz ochotę na więcej słodkości z malinami w roli głównej? Sprawdź te przepisy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak