Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta z soczystym indykiem, DS XIX odc. 36
Z tym przepisem Doradcy Smaku, Michela Morana, przygotujesz na kolację przepyszną kanapkę z soczystym, pieczonym indykiem. Dzięki marynacie z miodu, musztardy miodowej, octu i cytryny mięso nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Oprócz indyka, do chrupiącej, grillowanej bułeczki ciabatta trafią też suszone pomidory, rukola, ser parmezan oraz dressing z pasty tahini.
Każdy kęs takiej kanapki zachwyci Twoje podniebienie. Przekonaj się sam!
Jak zrobić ciabattę z soczystym indykiem?
Szalotkę drobno kroimy. Ząbki czosnku siekamy. Do miski wlewamy olej, dodajemy miód i musztardę miodową. Mieszamy dokładnie widelcem. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy ocet. Wrzucamy pokrojoną szalotkę i czosnek. Przyprawiamy Papryką wędzoną słodką PRYMAT. Na mięso dodajemy sól i pieprz tak aby pokryć przyprawami cały kawałek mięsa. Wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy.
Zostawiamy do zamarynowania na ok 5-10 minut. Po tym czasie mięso przekładamy do formy i polewamy marynatą, a następnie wkładamy do piekarnika: funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 150 stopni, czas pieczenia 20 minut.
W misce przygotowujemy dressing: dodajemy tahini, Musztardę miodową i mieszamy widelcem. Przyprawiamy chili pieprzem cayenne. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy oliwę. Przyprawiamy Oregano PRYMAT i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Bułkę ciabattę kroimy na pół. Skrapiamy delikatnie oliwą i wkładamy na patelnię grillową. Smażymy aż bułki się zarumienią. Na suchej patelni prażymy sezam.
Indyka kroimy na plasterki. Składamy kanapkę: na połówkę ciabatty nakładamy rukolę, polewamy dressingiem. Następnie nakładamy kilka sztuk pomidorów suszonych paski SMAK, dodajemy plasterki indyka i parmezanu. Na wierzchu również polewamy dressingiem, posypujemy sezamem i przykrywamy drugą połówką ciabatty.