Przepis i sposób przygotowania na: Pajda chleba z soczystą wołowiną, DS XIX odc. 1
Pajda chleba z soczystą wołowiną to nic innego jak kromka ulubionego chleba z dodatkami! W tym przepisie dodatkiem będzie miękkie i soczyste mięso wołowe (stek z antrykotu), odpowiednio przyprawione i przygotowane, tak by podkreślić naturalną intensywność smaku. Połączenia smaków i struktur w tym przepisie to niezapomniana przyjemność kulinarna. Pajdę chleba z soczystą wołowiną możecie przygotować w zestawieniu z ulubionymi składnikami, tworząc tym samym swoją kompozycję ulubionych smaków. Pamiętajcie również, że to Wy decydujecie o poziomie wysmażenia steku, dlatego przyrządźcie go według Waszych preferencji!
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z cytryny oraz wlewamy oliwę. Następnie przyprawiamy rozmarynem PRYMAT oraz pieprzem. Do marynaty wkładamy mięso i odkładamy na 15 minut.
Pieczarki kroimy na grube plasterki, a cebulę siekamy w piórka. Do formy wkładamy cebulę i pieczarki, a następnie polewamy oliwą. Wykładamy pomidory suszone paski SMAK. Całość polewamy octem balsamicznym, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść laurowy Prymat. Warzywa wkładamy do piekarnika na 7-8 minut w temperaturze około 160°, funkcja pieczenia góra-dół lub grill.
Do miski wkładamy masło i kozi ser. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Wyjmujemy mięso z marynaty i zdejmujemy z niego czosnek, aby się nie przypalił w trakcie smażenia. Mięso solimy z dwóch stron.
Stek smażymy na rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut na każdej stronie. Po usmażeniu, steki wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia na 5 minut.
Kroimy grube pajdy chleba. Następnie marynujemy je w pozostałej marynacie i smażymy na patelni aż się zarumienią.
Pajdę chleba smarujemy masłem z kozim serem. Stek kroimy na plasterki i układamy na kanapce. Na wierzchu kładziemy warzywa i dekorujemy rukolą.