Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pajda chleba z soczystą wołowiną, DS XIX odc. 1

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pajda chleba kojarzy nam się z prostym ale za to treściwym jedzeniem! W tym przepisie na pajdzie chleba znajdziecie wyrazisty w smaku kozi ser oraz kawałki wołowiny! Gwarantuję, że będzie smakowicie! 

Składniki:

Składniki:

stek z antrykotu 200 g
oliwa 8 łyżek
cytryna 1/2 sztuki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cebula 1 sztuka
pieczarki 250 g
ocet balsamiczny 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ser kozi 130 g
masło 50 g
chleb 1 sztuka
rukola 80 g
Pomidory suszone paski z ziołami Smak 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pajda chleba z soczystą wołowiną, DS XIX odc. 1

Pajda chleba z soczystą wołowiną to nic innego jak kromka ulubionego chleba z dodatkami! W tym przepisie dodatkiem będzie miękkie i soczyste mięso wołowe (stek z antrykotu), odpowiednio przyprawione i przygotowane, tak by podkreślić  naturalną intensywność smaku. Połączenia smaków i struktur w tym przepisie to niezapomniana przyjemność kulinarna. Pajdę chleba z soczystą wołowiną możecie przygotować w zestawieniu z ulubionymi składnikami, tworząc tym samym swoją kompozycję ulubionych smaków. Pamiętajcie również, że to Wy decydujecie o poziomie wysmażenia steku, dlatego przyrządźcie go według Waszych preferencji! 

Sposób przygotowania:

1

Przygotowujemy marynatę. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z cytryny oraz wlewamy oliwę. Następnie przyprawiamy rozmarynem PRYMAT oraz pieprzem. Do marynaty wkładamy mięso i odkładamy na 15 minut.

2

Pieczarki kroimy na grube plasterki, a cebulę siekamy w piórka. Do formy wkładamy cebulę i pieczarki, a następnie polewamy oliwą. Wykładamy pomidory suszone paski SMAK. Całość polewamy octem balsamicznym, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść laurowy Prymat. Warzywa wkładamy do piekarnika na 7-8 minut w temperaturze około 160°, funkcja pieczenia góra-dół lub grill.

3

Do miski wkładamy masło i kozi ser. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Rozgrzewamy patelnię grillową. Wyjmujemy mięso z marynaty i zdejmujemy z niego czosnek, aby się nie przypalił w trakcie smażenia. Mięso solimy z dwóch stron.

Stek smażymy na rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut na każdej stronie. Po usmażeniu, steki wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia na 5 minut.

5

Kroimy grube pajdy chleba. Następnie marynujemy je w pozostałej marynacie i smażymy na patelni aż się zarumienią.

6

Pajdę chleba smarujemy masłem z kozim serem. Stek kroimy na plasterki i układamy na kanapce. Na wierzchu kładziemy warzywa i dekorujemy rukolą.

Pajda chleba z soczystą wołowiną to doskonały wybór zarówno na lunch, obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Wypróbujcie również inne >> PRZEPISY << Doradcy Smaku i postawcie na kulinarne eksperymenty w kuchni! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inezz0101 05.09.2023 19:43
Nareszcie najlepszy Doradca Smaku, czyli p. Michel Moran wrócił :) Pozdrawiam :))
Doradca Smaku 06.09.2023 13:48
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak