Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Veggie Burger

5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Veggie burger to pyszna i zdrowa propozycja dla osób unikających lub ograniczających spożycie mięsa. W chrupiącej, domowej domowej bułce skrywa się wege burger z kaszy jaglanej, marchwi, płatków owsianych i aromatycznych przypraw. 

Składniki:

Składniki na bułki:

mąka orkiszowa
250 gramów
woda
100 mililitrów
drożdże
5 gramów
oliwa
1 łyżka
jajko
1 sztuka
cukier brzozowy
1 łyżka
sezam
1 łyżka
żółtko jajek
1 sztuka

Składniki na burgera:

marchew
1 sztuka
kasza jaglana
0,75 szklanki
cebula czerwona
0,5 sztuki
płatki owsiane
4 łyżki
Sklep Prymat
orzechy włoskie
3 łyżki
oliwa
50 mililitrów
mąka orkiszowa
1 łyżka
kolendra
1 łyżka
imbir
1 cm
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
2 szczypty

Pozostałe składniki:

awokado
2 sztuki
cebula czerwona
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
rukola
2 garści
pomidor
5 plastrów
sok z cytryny
0,5 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Porada

Ilości dla poniższych składników znajdujących się na liście są dla: ugotowanej kaszy jaglanej, zmielonych płatków owsianych, zmielonych orzechów włoskich, posiekanej kolendry, posiekanej natki pietruszki, posiekanej czerwonej cebuli.

Przepis i sposób przygotowania na: Veggie Burger

Świetna alternatywa dla tradycyjnego burgera. Pełen warzywnych smaków Veggie Burger to kompozycja kaszy jaglanej, marchwi, płatków owsianych, mielonych orzechów włoskich, kolendry, świeżego imbiru i aromatycznych przypraw. W ramach dodatków warto dorzucić awokado, pomidora i oryginalną w smaku rukolę. Całości dopełnią własnoręcznie upieczone bułki. Polecam to pyszne, sycące i jednocześnie fit danie.

Jak zrobić wege burgera z kaszy jaglanej?

1

Wykonanie bułek:

Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na mniej więcej godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.

2

Wykonanie burgera:

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania lepkiej masy. Gdyby masa okazała się za sucha, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Z gotowej mieszanki formujemy 5 burgerów i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po tym czasie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 10–15 minut.

3

Wykonanie całości:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy miąższ widelcem. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną cebulę, oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C, aż się zrumienią. Tak przygotowane pieczywo smarujemy pastą z awokado, na to kładziemy burgera, rukolę, plaster pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki.

Jeśli smakował Ci veggie burger sprawdź także propozycję Piotra Ogińskiego na wegetariańskiego burgera z kaszy jaglanej, batatów i fasoli >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak