Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Veggie Burger

5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Veggie burger to pyszna i zdrowa propozycja dla osób unikających lub ograniczających spożycie mięsa. W chrupiącej, domowej domowej bułce skrywa się wege burger z kaszy jaglanej, marchwi, płatków owsianych i aromatycznych przypraw. 

Składniki:

Składniki na bułki:

mąka orkiszowa 250 gramów
woda 100 mililitrów
drożdże 5 gramów
oliwa 1 łyżka
jajko 1 sztuka
cukier brzozowy 1 łyżka
sezam 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka

Składniki na burgera:

marchew 1 sztuka
kasza jaglana 0,75 szklanki
cebula czerwona 0,5 sztuki
płatki owsiane 4 łyżki
orzechy włoskie 3 łyżki
oliwa 50 mililitrów
mąka orkiszowa 1 łyżka
kolendra 1 łyżka
imbir 1 cm
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 szczypty

Pozostałe składniki:

awokado 2 sztuki
cebula czerwona 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
rukola 2 garści
pomidor 5 plastrów
sok z cytryny 0,5 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Ilości dla poniższych składników znajdujących się na liście są dla: ugotowanej kaszy jaglanej, zmielonych płatków owsianych, zmielonych orzechów włoskich, posiekanej kolendry, posiekanej natki pietruszki, posiekanej czerwonej cebuli.

Przepis i sposób przygotowania na: Veggie Burger

Świetna alternatywa dla tradycyjnego burgera. Pełen warzywnych smaków Veggie Burger to kompozycja kaszy jaglanej, marchwi, płatków owsianych, mielonych orzechów włoskich, kolendry, świeżego imbiru i aromatycznych przypraw. W ramach dodatków warto dorzucić awokado, pomidora i oryginalną w smaku rukolę. Całości dopełnią własnoręcznie upieczone bułki. Polecam to pyszne, sycące i jednocześnie fit danie.

Jak zrobić wege burgera z kaszy jaglanej?

1

Wykonanie bułek:

Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na mniej więcej godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.

2

Wykonanie burgera:

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania lepkiej masy. Gdyby masa okazała się za sucha, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Z gotowej mieszanki formujemy 5 burgerów i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po tym czasie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 10–15 minut.

3

Wykonanie całości:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy miąższ widelcem. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną cebulę, oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C, aż się zrumienią. Tak przygotowane pieczywo smarujemy pastą z awokado, na to kładziemy burgera, rukolę, plaster pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki.

Jeśli smakował Ci veggie burger sprawdź także propozycję Piotra Ogińskiego na wegetariańskiego burgera z kaszy jaglanej, batatów i fasoli >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak