Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kebab z jagnięciny, DS XIX odc.30

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowy kebab z jagnięciny to proste danie z wykorzystaniem wysokiej jakości mięsa jagnięcego. Taki sposób podania z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni bliskowschodniej i nie tylko. 

Składniki:

Domowy kebab z jagnięciny:

udziec jagnięcy 2,5 kg
bulion warzywny 1 szklanka
Owoc jałowca cały Prymat 4-5 ziaren
olej 1/2 szklanki
cytryna 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
Chili z solą morską Prymat w młynku do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
pita 2 sztuki
pomidor 1 sztuka
pomidor żółty 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
pietruszka zielona 1 pęczek
jogurt gęsty 400 g
ogórek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kebab z jagnięciny, DS XIX odc.30

Domowy kebab z jagnięciny to danie, które zachwyca ciekawym połączeniem składników i wspaniałymi aromatami marynaty, która przenika w strukturę mięsa czyniąc go bardzo soczystym i przepysznym z wyczuwalnym smakiem i aromatem kminu rzymskiego, owocu jałowca i chili. Dodatek kremowego dodatku w postaci jogurtu, startego ogórka i czosnku to sos zbliżony do tzatziki, który jest wspaniałym uzupełnieniem całości i łagodzi wyrazistość mięsa.

Domowy kebab jagnięcy:

1

Do miski wlewamy olej. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny (wcześniej cytrynę wrzucamy do wrzącej wody, aby nie uwolniła goryczki). Dodajemy Kmin rzymski Prymat, posiekany czosnek oraz miód. Doprawiamy Papryką ostrą Prymat. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso obtaczamy w marynacie i dodajemy sól. Do rozgrzanego garnka wkładamy udziec i krótko podsmażamy. Mięso podlewamy bulionem. Wbijamy termosondę i  ustawiamy temperaturę 65°C. Gotujemy ok 2 godzin do uzyskania pożądanej temperatury w środku. W trakcie gotowania, dodajemy do garnka kilka owoców jałowca Prymat.

2

Do miski dodajemy jogurt oraz posiekany czosnek. Ogórka ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do miski. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pietruszkę siekamy i dodajemy do sosu. Szalotkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na grubsze plasterki.

3

Na patelni podgrzewamy chlebki pita. Gotowe mięso za pomocą widelca szarpiemy na drobne kawałki. Składamy kanapkę: pite kroimy na pół, na spód nakładamy sos i doprawiamy go solą. Następnie kładziemy warzywa, nakładamy mięso, kolejną porcję sosu, plasterek pomidora i zamykamy pitą.

Jeśli przepis na domowy kebab z jagnięciną przypadł Wam do gustu, koniecznie przygotujcie takie danie dla najbliższej rodziny i zachwyćcie ich pełnią aromatów i smaków. 

Więcej przepisów na dania z programu Doradca Smaku, znajdziecie w serwisie -> PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak