Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kebab z jagnięciny, DS XIX odc.30
Domowy kebab z jagnięciny to danie, które zachwyca ciekawym połączeniem składników i wspaniałymi aromatami marynaty, która przenika w strukturę mięsa czyniąc go bardzo soczystym i przepysznym z wyczuwalnym smakiem i aromatem kminu rzymskiego, owocu jałowca i chili. Dodatek kremowego dodatku w postaci jogurtu, startego ogórka i czosnku to sos zbliżony do tzatziki, który jest wspaniałym uzupełnieniem całości i łagodzi wyrazistość mięsa.
Domowy kebab jagnięcy:
Do miski wlewamy olej. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny (wcześniej cytrynę wrzucamy do wrzącej wody, aby nie uwolniła goryczki). Dodajemy Kmin rzymski Prymat, posiekany czosnek oraz miód. Doprawiamy Papryką ostrą Prymat. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso obtaczamy w marynacie i dodajemy sól. Do rozgrzanego garnka wkładamy udziec i krótko podsmażamy. Mięso podlewamy bulionem. Wbijamy termosondę i ustawiamy temperaturę 65°C. Gotujemy ok 2 godzin do uzyskania pożądanej temperatury w środku. W trakcie gotowania, dodajemy do garnka kilka owoców jałowca Prymat.
Do miski dodajemy jogurt oraz posiekany czosnek. Ogórka ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do miski. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pietruszkę siekamy i dodajemy do sosu. Szalotkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na grubsze plasterki.
Na patelni podgrzewamy chlebki pita. Gotowe mięso za pomocą widelca szarpiemy na drobne kawałki. Składamy kanapkę: pite kroimy na pół, na spód nakładamy sos i doprawiamy go solą. Następnie kładziemy warzywa, nakładamy mięso, kolejną porcję sosu, plasterek pomidora i zamykamy pitą.