Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami

Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    600 g
  • śmietana 30%

    50 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny ziarnisty

  • przyprawa do indyka

    1 płaska łyżka
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk
  • kolendra

    1/2 pęczka
  • kminek mielony

    1 łyżeczka
  • kajzerka

    3 szt.
  • majonez

    100 g
  • sos sałatkowy włoski

    1 opakowanie
  • keczup

  • pomidor

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • rukola

    3 garści
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt. (duża)
  • ziemniaki

    kilka szt. (młode)
  • przyprawa do ziemniaków

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Warzywne frytki:
Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki kroimy w słupki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawą do ziemniaków, skrapiamy olejem z pomidorów suszonych. Pieczemy przez 10-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ˚C.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Sposób przygotowania burgerów:
Mięso mielone z indyka łączymy ze śmietaną i przyprawą do indyka.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Tak przygotowane mięso przekładamy do trzech miseczek. Do pierwszej miseczki wsypujemy posiekaną kolendrę. Do drugiej miseczki dodajemy mielony kminek. Do trzeciej dodajemy drobno posiekane pomidorki suszone.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Każdą z trzech porcji dokładnie mieszamy. Formujemy burgery które powinny być większe niż bułka ponieważ skurczą się podczas smażenia. Smażymy je na odrobinie oleju na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Wyciągamy frytki z piekarnika, kajzerki przecinamy na pół i podgrzewamy je w piekarniku (ok. 2 minuty w 180 ˚C).
Następnie przygotowujemy sos. Do miski wkładamy majonez, wsypujemy sos sałatkowy włoski i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Kroimy czerwoną cebulę, pomidory i składamy hamburgery. Połówki bułek smarujemy przygotowanym sosem. Na to kładziemy rukolę, plastry pomidora, burgery i na wierzch cebulę.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Pozostałe - górne połówki, smarujemy keczupem i zamykamy hamburgery i przyprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
Tak przygotowane burgery serwujemy z warzywnymi frytkami.
Doradca Smaku
Zamiast rukoli możecie użyć swojej ulubionej sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat