Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami

Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    600 g
  • śmietana 30%

    50 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny ziarnisty

  • przyprawa do indyka

    1 płaska łyżka
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk
  • kolendra

    1/2 pęczka
  • kminek mielony

    1 łyżeczka
  • kajzerka

    3 szt.
  • majonez

    100 g
  • sos sałatkowy włoski

    1 opakowanie
  • keczup

  • pomidor

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • rukola

    3 garści
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt. (duża)
  • ziemniaki

    kilka szt. (młode)
  • przyprawa do ziemniaków

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Warzywne frytki:
Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki kroimy w słupki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawą do ziemniaków, skrapiamy olejem z pomidorów suszonych. Pieczemy przez 10-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ˚C.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Sposób przygotowania burgerów:
Mięso mielone z indyka łączymy ze śmietaną i przyprawą do indyka.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Tak przygotowane mięso przekładamy do trzech miseczek. Do pierwszej miseczki wsypujemy posiekaną kolendrę. Do drugiej miseczki dodajemy mielony kminek. Do trzeciej dodajemy drobno posiekane pomidorki suszone.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Każdą z trzech porcji dokładnie mieszamy. Formujemy burgery które powinny być większe niż bułka ponieważ skurczą się podczas smażenia. Smażymy je na odrobinie oleju na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Wyciągamy frytki z piekarnika, kajzerki przecinamy na pół i podgrzewamy je w piekarniku (ok. 2 minuty w 180 ˚C).
Następnie przygotowujemy sos. Do miski wkładamy majonez, wsypujemy sos sałatkowy włoski i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Kroimy czerwoną cebulę, pomidory i składamy hamburgery. Połówki bułek smarujemy przygotowanym sosem. Na to kładziemy rukolę, plastry pomidora, burgery i na wierzch cebulę.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Pozostałe - górne połówki, smarujemy keczupem i zamykamy hamburgery i przyprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami
Tak przygotowane burgery serwujemy z warzywnymi frytkami.
Doradca Smaku
Zamiast rukoli możecie użyć swojej ulubionej sałaty.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat