Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na bułki:
-
mąka orkiszowa
250 gramów -
woda
100 mililitrów -
drożdże
5 gramów -
oliwa
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
cukier brzozowy
1 łyżka -
sezam
5 szczypt -
żółtko jajek
1 sztuka
Składniki na burgera:
-
polędwica wołowa
750 gramów -
czosnek
2 ząbki -
starta skórka z cytryny
0,5 łyżeczki -
natka pietruszki
3 łyżki -
żółtko jajek
2 sztuki -
kolendra
1 szczypta -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 szczypta -
cynamon
1 szczypta -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Pozostałe składniki:
-
sałata lodowa
5 liści -
cebula czerwona
5 plastrów -
jogurt naturalny
5 łyżek -
czosnek
2 ząbki -
rozmaryn
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania BeefBurger
Wykonanie bułek
Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.
Wykonanie burgera
Mięso mielimy na grubszych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z gotowego mięsa formujemy 5 burgerów. Na suchą patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia i grillujemy na nim burgery po obydwu stronach do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
Wykonanie całości
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C do momentu, kiedy się zarumienią. Jogurt mieszamy z pieprzem, czosnkiem i posiekanym rozmarynem, po czym smarujemy nim bułki. Na tak przygotowane pieczywo kładziemy grillowaną na patelni po mięsie cebulę, burgera, sałatę i przykrywamy drugą połówką bułki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Do zrobienia burgerów można wykorzystać zamiast polędwicy wołowej antrykot.![]()
Komentarze (1)