BeefBurger

BeefBurger

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Burgery też mogą być fit! Polecam to bogate w składniki odżywcze danie lunchowe. Gwarantuję, że własnoręcznie przygotowane bułki będą smakowały jak nigdy :).

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bułki:

  • mąka orkiszowa

    250 gramów
  • woda

    100 mililitrów
  • drożdże

    5 gramów
  • oliwa

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier brzozowy

    1 łyżka
  • sezam

    5 szczypt
  • żółtko jajek

    1 sztuka

Składniki na burgera:

  • polędwica wołowa

    750 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • starta skórka z cytryny

    0,5 łyżeczki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • kolendra

    1 szczypta
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 szczypta
  • cynamon

    1 szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Pozostałe składniki:

  • sałata lodowa

    5 liści
  • cebula czerwona

    5 plastrów
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania BeefBurger

Wykonanie bułek

Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.

Wykonanie burgera

Mięso mielimy na grubszych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z gotowego mięsa formujemy 5 burgerów. Na suchą patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia i grillujemy na nim burgery po obydwu stronach do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

Wykonanie całości

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C do momentu, kiedy się zarumienią. Jogurt mieszamy z pieprzem, czosnkiem i posiekanym rozmarynem, po czym smarujemy nim bułki. Na tak przygotowane pieczywo kładziemy grillowaną na patelni po mięsie cebulę, burgera, sałatę i przykrywamy drugą połówką bułki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Doradca Smaku
Do zrobienia burgerów można wykorzystać zamiast polędwicy wołowej antrykot.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 23.07.2018 16:02
Pyszny i kuszący , coś dla mojego wnuka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat