Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

czosnek
2 ząbki
buraczki wiórki
Kurkuma mielona Prymat
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
Kminek mielony Prymat
pomidor
1 szt.
cebula
3 szt.
sałata rzymska
seler sałatkowy
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
kasza jaglana
3 szklanki

Do panierowania burgerów

płatki owsiane
2 szklanki
Sklep Prymat
biały sezam
3-4 łyżki
czarny sezam
3-4 łyżki
płatki kukurydziane
2 szklanki

Pesto

olej rzepakowy
natka pietruszki
słonecznik łuskany
50 g
czosnek
1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika

Kroki postępowania

1
Na patelni smażymy drobno pokrojoną 2 cebule. Do melaksera wkładamy odsączone buraki, ugotowana kaszę jaglaną i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy kminkiem mielonym, kurkumą, kolendrą i odrobiną pieprzu i soli morskiej. Dokładnie miksujemy. Przygotowany farsz formujemy w kotleciki, które następnie panierujemy.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika foto
2
Do panierowania możemy użyć płatków owsianych, białego lub czarnego sezamu, albo płatków kukurydzianych. Kotleciki układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca na ok. 30 min.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika foto
3
W tym czasie przygotowujemy Pesto. Do pojemnika wkładamy ziarno słonecznika, 1 ząbek czosnku ( rozdrobniony), liście pietruszki oraz olej słonecznikowy i całość blendujemy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika foto
4
Pomidory kroimy w grube plastry, kroimy białą cebulę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i chowamy je do lodówki. Po wyjęciu serwujemy na niej burgery, na nich pesto, 2 plastry pomidora i cebuli, do tego odrobina odsączonego selera sałatkowego, dekorujemy pesto i sałatą.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak