Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Tortilla serowo-mięsna, DS XIX odc. 11

4.9
(67)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na obiad lub kolację - tortilla z mieloną wołowiną i rozpuszczoną tartą mozzarellą. Placki pszennej tortilli z farszem mięsnym, doprawionym kminem rzymski, chili oraz oregano. Do tortilli podajemy sos śmietanowy z kolendrą i sokiem z limonki.

Składniki:

cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
mielona wołowina
500 gramów
Kmin rzymski mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
chili Prymat
1 szczypta
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
Oregano suszone Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
tarta mozzarella
150 gramów
tortilla pszenna
6 sztuk
marynowane papryczki jalapeño
4 sztuki
olej
2 łyżki

Sos śmietanowy:

świeża kolendra
3-4 gałązki
limonka
1/2 sztuki
śmietana
180 gramów
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla serowo-mięsna, DS XIX odc. 11

Pszenne placki tortilli to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek. Przepis jest prosty, bo wystarczy przesmażyć mielona wołowinę z cebulą i przyprawami, dodać tartą mozzarellę i zapiec placki na patelni. Do tego dip ze śmietany, kolendry i soki z limonki. Jeśli nie masz kolendry, dodaj natkę pietruszki lub szczypiorek. jeśli nie masz limonki, dodaj sok z cytryny. 

Tortilla serowo-mięsna - krok po kroku, jak zrobić?

1

Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy wołowinę i podsmażamy. Od razu przyprawiamy kminem rzymskim, suszonym oregano. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli pieprz cayenne.

2

Na połowę placka tortilli nakładamy ser mozzarella, następnie mięso i papryczki jalapeno pokrojone na plasterki. Na koniec również posypujemy serem mozzarella. Placek składamy na pół. Czynność powtarzamy na każdym placku. Na rozgrzaną patelnię wkładamy dwie złożone tortille i podsmażamy aż się zarumienią na złoty kolor z dwóch stron.

3

Do miski dodajemy śmietanę. Z połowy limonki wyciskamy sok i wlewamy do miski. Świeżą kolendrę siekamy i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu wykładamy tortille pokrojoną na pół, sos podajemy w osobnej miseczce.

Tortille to świetny składnik, który można przyrządzić na ciepło lub na zimno. Na ciepło to świetne danie na obiad, a na zimno - przekąska na lunch lub śniadanie.

Zobacz więcej przepisów na tortille z pysznymi nadzieniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak