Co na obiad: Pikantny burger wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny burger jagnięco-wołowy z wyrazistą pikantną glazurą i ziemniaczanymi łódeczkami w roli dodatku. Palce lizać!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Glazura:

  • olej

    1 łyżeczka
  • imbir

    1 cm
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion

    60 ml
  • ocet jabłkowy

    30 ml
  • papryczka chipotle

    4 szt.
  • miód

    1 łyżeczka
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • papryczka chili

    ½ szt.
  • zawiesina

    (30 ml wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)

Burger (proporcje są o połowę mniejsze niż na filmie):

  • mięso jagnięco-wołowe

    800 g
  • bulion

    80 ml
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • biała cebula

    ½ szt.
  • czerwona cebula

    ½ szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Łódeczki ziemniaczane:

  • ziemniaki typu C

    400 g (lekko podgotowane)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • olej do smażenia

  • masło

    50 g
  • szczypiorek

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka

Dodatki:

  • bułka do hamburgerów

  • ser cheddar

  • czerwona cebula

  • pomidor

  • sałata

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Imbir wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju przez 15-20 sekund, po czym zalewamy bulionem oraz octem, dodajemy chipotle, miód, doprawiamy przyprawą grill klasyczny i redukujemy o połowę (ok. 8 minut).

W tym czasie do mięsa dodajemy bulion, zmielone cebule wraz z czosnkiem, doprawiamy pieprzem ognistym, kolorowym oraz solą i macerujemy mięso przez ok. 10 minut, po czym odstawiamy je do lodówki na pół godziny. Do gotowej glazury dodajemy chili, wlewamy zawiesinę, zagotowujemy i odstawiamy.

Mięso dokładnie uklepujemy (ok. 200 g) po czym za pomocą praski (noża lub ręcznie) formujemy burgery.

Podgotowane ziemniaki smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oleju oraz soli, przez 4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy je na blaszkę, dodajemy masło i trzymamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C aż do podania. Burgery smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.

Minutę przed końcem smażenia podpiekamy bułkę. Burgera przekładamy na talerz i zostawiamy go na ok. 2-3 minuty, by odpoczął.

Na podpieczony spód bułki kładziemy ser, a następnie mięso, aby ser się rozpuścił.

Gotowe łódeczki doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz szczypiorkiem i przekładamy na talerz.

Kiedy ser się rozpuści górę burgera smarujemy musztardą miodową, na którą kładziemy cebulę oraz pomidora, pod mięsem umieszczamy sałatę, a burgera polewamy pikantną glazurą, po czym całość składamy i podajemy. 

Smacznego!

 

Zobacz też >>

JAK PRZYGOTOWAĆ BUŁKI DO BURGERÓW?

CO NA OBIAD: KOFTY Z TABBOULEH WG PIOTRA OGIŃSKIEGO

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat