Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Pikantny burger wg Piotra Ogińskiego

5.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pyszny burger jagnięco-wołowy z wyrazistą pikantną glazurą i ziemniaczanymi łódeczkami w roli dodatku. Palce lizać!

Składniki:

Glazura:

olej
1 łyżeczka
imbir
1 cm
czosnek
2 ząbki
bulion
60 ml
ocet jabłkowy
30 ml
papryczka chipotle
4 szt.
miód
1 łyżeczka
Grill przyprawa klasyczna Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
papryczka chili
½ szt.
zawiesina
(30 ml wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)

Burger (proporcje są o połowę mniejsze niż na filmie):

mięso jagnięco-wołowe
800 g
bulion
80 ml
Pieprz ognisty mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cebula biała
½ szt.
cebula czerwona
½ szt.
czosnek
2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat

Łódeczki ziemniaczane:

ziemniaki typu C
400 g (lekko podgotowane)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
olej do smażenia
masło
50 g
szczypiorek
Sklep Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżeczka

Dodatki:

bułka do hamburgerów
ser cheddar
cebula czerwona
pomidor
sałata

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pikantny burger wg Piotra Ogińskiego

Imbir wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju przez 15-20 sekund, po czym zalewamy bulionem oraz octem, dodajemy chipotle, miód, doprawiamy przyprawą grill klasyczny i redukujemy o połowę (ok. 8 minut).

W tym czasie do mięsa dodajemy bulion, zmielone cebule wraz z czosnkiem, doprawiamy pieprzem ognistym, kolorowym oraz solą i macerujemy mięso przez ok. 10 minut, po czym odstawiamy je do lodówki na pół godziny. Do gotowej glazury dodajemy chili, wlewamy zawiesinę, zagotowujemy i odstawiamy.

Mięso dokładnie uklepujemy (ok. 200 g) po czym za pomocą praski (noża lub ręcznie) formujemy burgery.

Podgotowane ziemniaki smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oleju oraz soli, przez 4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy je na blaszkę, dodajemy masło i trzymamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C aż do podania. Burgery smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.

Minutę przed końcem smażenia podpiekamy bułkę. Burgera przekładamy na talerz i zostawiamy go na ok. 2-3 minuty, by odpoczął.

Na podpieczony spód bułki kładziemy ser, a następnie mięso, aby ser się rozpuścił.

Gotowe łódeczki doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz szczypiorkiem i przekładamy na talerz.

Kiedy ser się rozpuści górę burgera smarujemy musztardą miodową, na którą kładziemy cebulę oraz pomidora, pod mięsem umieszczamy sałatę, a burgera polewamy pikantną glazurą, po czym całość składamy i podajemy. 

Smacznego!

 

Zobacz też >>

JAK PRZYGOTOWAĆ BUŁKI DO BURGERÓW?

CO NA OBIAD: KOFTY Z TABBOULEH WG PIOTRA OGIŃSKIEGO

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak