Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pikantny burger wg Piotra Ogińskiego

5.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny burger jagnięco-wołowy z wyrazistą pikantną glazurą i ziemniaczanymi łódeczkami w roli dodatku. Palce lizać!

Składniki:

Glazura:

olej 1 łyżeczka
imbir 1 cm
czosnek 2 ząbki
bulion 60 ml
ocet jabłkowy 30 ml
papryczka chipotle 4 szt.
miód 1 łyżeczka
Grill przyprawa klasyczna Prymat 2 łyżeczki
papryczka chili ½ szt.
zawiesina (30 ml wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)

Burger (proporcje są o połowę mniejsze niż na filmie):

mięso jagnięco-wołowe 800 g
bulion 80 ml
Pieprz ognisty mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula biała ½ szt.
cebula czerwona ½ szt.
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Łódeczki ziemniaczane:

ziemniaki typu C 400 g (lekko podgotowane)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej do smażenia
masło 50 g
szczypiorek
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki:

bułka do hamburgerów
ser cheddar
cebula czerwona
pomidor
sałata

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pikantny burger wg Piotra Ogińskiego

Imbir wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju przez 15-20 sekund, po czym zalewamy bulionem oraz octem, dodajemy chipotle, miód, doprawiamy przyprawą grill klasyczny i redukujemy o połowę (ok. 8 minut).

W tym czasie do mięsa dodajemy bulion, zmielone cebule wraz z czosnkiem, doprawiamy pieprzem ognistym, kolorowym oraz solą i macerujemy mięso przez ok. 10 minut, po czym odstawiamy je do lodówki na pół godziny. Do gotowej glazury dodajemy chili, wlewamy zawiesinę, zagotowujemy i odstawiamy.

Mięso dokładnie uklepujemy (ok. 200 g) po czym za pomocą praski (noża lub ręcznie) formujemy burgery.

Podgotowane ziemniaki smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oleju oraz soli, przez 4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy je na blaszkę, dodajemy masło i trzymamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C aż do podania. Burgery smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.

Minutę przed końcem smażenia podpiekamy bułkę. Burgera przekładamy na talerz i zostawiamy go na ok. 2-3 minuty, by odpoczął.

Na podpieczony spód bułki kładziemy ser, a następnie mięso, aby ser się rozpuścił.

Gotowe łódeczki doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz szczypiorkiem i przekładamy na talerz.

Kiedy ser się rozpuści górę burgera smarujemy musztardą miodową, na którą kładziemy cebulę oraz pomidora, pod mięsem umieszczamy sałatę, a burgera polewamy pikantną glazurą, po czym całość składamy i podajemy. 

Smacznego!

 

Zobacz też >>

JAK PRZYGOTOWAĆ BUŁKI DO BURGERÓW?

CO NA OBIAD: KOFTY Z TABBOULEH WG PIOTRA OGIŃSKIEGO

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak