Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Glazura:
-
olej
1 łyżeczka -
imbir
1 cm -
czosnek
2 ząbki -
bulion
60 ml -
ocet jabłkowy
30 ml -
papryczka chipotle
4 szt. -
miód
1 łyżeczka -
Grill przyprawa klasyczna Prymat
2 łyżeczki -
papryczka chili
½ szt. -
zawiesina
(30 ml wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)
Burger (proporcje są o połowę mniejsze niż na filmie):
-
mięso jagnięco-wołowe
800 g -
bulion
80 ml -
Pieprz ognisty mielony Prymat
1 łyżeczka -
cebula biała
½ szt. -
cebula czerwona
½ szt. -
czosnek
2 ząbki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Łódeczki ziemniaczane:
-
ziemniaki typu C
400 g (lekko podgotowane) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
olej do smażenia
-
masło
50 g -
szczypiorek
-
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżeczka
Dodatki:
-
bułka do hamburgerów
-
ser cheddar
-
cebula czerwona
-
pomidor
-
sałata
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pikantny burger wg Piotra Ogińskiego
Imbir wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju przez 15-20 sekund, po czym zalewamy bulionem oraz octem, dodajemy chipotle, miód, doprawiamy przyprawą grill klasyczny i redukujemy o połowę (ok. 8 minut).
W tym czasie do mięsa dodajemy bulion, zmielone cebule wraz z czosnkiem, doprawiamy pieprzem ognistym, kolorowym oraz solą i macerujemy mięso przez ok. 10 minut, po czym odstawiamy je do lodówki na pół godziny. Do gotowej glazury dodajemy chili, wlewamy zawiesinę, zagotowujemy i odstawiamy.
Mięso dokładnie uklepujemy (ok. 200 g) po czym za pomocą praski (noża lub ręcznie) formujemy burgery.
Podgotowane ziemniaki smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oleju oraz soli, przez 4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy je na blaszkę, dodajemy masło i trzymamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C aż do podania. Burgery smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.
Minutę przed końcem smażenia podpiekamy bułkę. Burgera przekładamy na talerz i zostawiamy go na ok. 2-3 minuty, by odpoczął.
Na podpieczony spód bułki kładziemy ser, a następnie mięso, aby ser się rozpuścił.
Gotowe łódeczki doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz szczypiorkiem i przekładamy na talerz.
Kiedy ser się rozpuści górę burgera smarujemy musztardą miodową, na którą kładziemy cebulę oraz pomidora, pod mięsem umieszczamy sałatę, a burgera polewamy pikantną glazurą, po czym całość składamy i podajemy.
Smacznego!
Zobacz też >>
JAK PRZYGOTOWAĆ BUŁKI DO BURGERÓW?
CO NA OBIAD: KOFTY Z TABBOULEH WG PIOTRA OGIŃSKIEGO
Komentarze (0)