Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak przyprawiać karkówkę na grilla?

Jak przyprawiać karkówkę na grilla?

Jak przyprawiać karkówkę na grilla? Karkówka lubi wyraziste przyprawy, pikantne marynaty i musztardę. Przeczytaj, jak dobrać przyprawy i marynatę do karkówki wieprzowej.

Nie od dziś wiadomo, że sekret smaku dań mięsnych tkwi w odpowiednim wyborze mięsa i przypraw, to właśnie dzięki nim możemy nadać daniu wyśmienity aromat. Przy komponowaniu mieszanki do karkówki z grilla, warto  postawić na coś więcej niż sól i pieprz, bowiem wachlarz przypraw pasujących do karkówki jest naprawdę bardzo szeroki. Czym przyprawić karkówkę na grilla? Sprawdź nasze wskazówki!

Dlaczego warto wybrać karkówkę na grilla?

Karkówkę kupimy praktycznie w każdym sklepie, jednak warto wybrać tą z zaufanego źródła, abyśmy mieli pewność, że mięso jest możliwie najświeższe. Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu, dzięki czemu mimo obróbki termicznej karkówka nie wysycha. Dzięki swojej uniwersalności, karkówkę możecie doprawić na wiele sposobów: od tradycyjnego przyprawienia musztardą, po bardziej orientalne smaki. Jeśli macie ochotę na szaszłyki, karkówka nada się wręcz idealnie.

Jak przygotować karkówkę na grilla?

Aby mięso miało jak najlepszy smak, należy je odpowiednio przygotować do grillowania. Na początku należy mięso dokładnie umyć, a później podkroić na plastry, lub mniejsze kawałki jeśli chcemy ją wykorzystać do przygotowania szaszłyków. Należy pamiętać, aby kawałki mięsa nie były zbyt małe, ponieważ podczas smażenia mięso zmniejsza swoją objętość i po grillowaniu może stracić soczystość.

Poporcjowaną karkówkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak by plastry karczku miały podobną grubość. Aby przyprawy mogły przedostać się do wnętrza mięsa, konieczne jest nakłucie mięsa szpikulcem lub widelcem.

Jak doprawić karkówkę na grilla?

Przyprawianie karkówki na grilla to kluczowy etap w przygotowywaniu mięsa. Warto pomyśleć o tym nawet dzień wcześniej, aby karkówka zyskała wyjątkowy aromat. Oprócz wyselekcjonowanych przypraw, przydatne mogą być jeszcze takie składniki jak:

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, które połączymy z przyprawami;
  • dodatek, dzięki któremu zmiękczymy mięso np. ocet, wino, sok z limonki lub jogurt naturalny;
  • sól gruboziarnista;
  • słodki składnik, który podkręci efekt końcowy. Możemy wykorzystać syrop klonowy, miód, syrop z agawy czy  inny słodki sos.

Czym przyprawić karkówkę na grilla?

Aby uzyskać jak najlepszy smak grillowanej karkówki, warto starannie dobrać odpowiednie przyprawy. Przyprawianie karkówki na grilla możemy rozpocząć od pieprzu i soli, jednak doskonale sprawdzą się również zioła. Należy pamiętać, żeby wybrane przyprawy wymieszać z olejem i dopiero gotową mieszanką natrzeć mięso. Dzięki temu unikniemy przypalenia przypraw, a danie będzie pyszne! Przed przyprawieniem karkówkę możecie skropić sokiem z cytryny, octem lub winem.

kark_wka_z_grilla_20_g

Co pasuje do karkówki?

Do karkówki doskonale pasują tradycyjne polskie zioła jak majeranek i rozmaryn, można również dodać cząber i czosnek. Zazwyczaj przygotowując karkówkę doprawiamy ją również papryką słodką lub ostrą, w zależności od upodobań kulinarnych.

Papryka słodka charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jeśli przyprawisz nią karkówkę na grilla, oprócz wspaniałego aromatu zyskasz również piękny i intensywny kolor grillowanego mięsa.

Nie wiecie czym przyprawić karkówkę? Wykorzystajcie majeranek! Świetnie pasuje do tłustych mięs, ponieważ korzystnie wpływa na układ trawienny, dodatkowo nadając daniu z grilla wyjątkowy aromat. Majeranek często łączymy z tymiankiem, w celu uzyskania głębi smaku.

Jeśli chcecie, aby Wasza karkówka miała intensywny, delikatnie sosnowy aromat, wykorzystajcie rozmaryn. Rozmaryn możemy dodać również do przygotowania marynaty do karkówki.

Cząber aromatem przypomina miętę i pieprz, jest dobrze wyczuwalny w daniach i nadaje mocno ziołowego charakteru. Dodaje przygotowywanym potrawom ciekawej pikantności oraz korzennego posmaku. Jeśli chcecie dodać cząber do grillowanej karkówki, posypcie nim mięso zaraz przed wrzuceniem na ruszt, aby uniknąć charakterystycznej goryczki.

Gotowe mieszanki przypraw

Jeśli obawiacie się, że proporcje przypraw, które wybierzecie nie będą odpowiednie, możecie wykorzystać gotowe mieszanki przypraw. W mieszance przypraw do grillowanej karkówki, znajdziemy doskonale skomponowane zioła, warzywa i przyprawy, które nadają daniu przyjemnego smaku i charakterystycznej barwy. Mieszankę przypraw możemy wykorzystać do bezpośredniego posypania mięsa, lub dodać ją do przygotowywanej marynaty.

Więcej o marynowaniu karkówki dowiesz się z porady:

Jak zamarynować karkówkę na grilla?

A przepisy na karkówkę z grilla znajdziesz pod linkiem:

Karkówka GRILL

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak