Przekąski na grilla - proste i smakowite pomysły

Przekąski na grilla - proste i smakowite pomysły. Przekąski z niedrogich i łatwo dostępnych składników
W sezonie letnim grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu i przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu. Polacy kochają spotkania przy grillu, bo lubią dobrą kuchnię, spotkania z rodziną i znajomymi i relaks, jaki daje jedzenie poza domem w otoczeniu przyrody. Nie wyobrażamy sobie długiego weekendu bez spotkania przy grillu. Jak mówią statystyki, w lecie grillujemy przynajmniej 1 raz w tygodniu
Co najczęściej jemy z grilla? Karkówkę, kiełbasę i kurczaka. A tym daniom mięsnym towarzyszy piwo i woda. Do dań mięsnych podajemy pieczywo, sosy oraz sałatki. Jednak od rozpalenia grilla do zdjęcia z rusztu soczystego kawałka karkówki upływa trochę czasu. Kiszki grają marsza, a głodni uczestnicy z niecierpliwością czekają na chrupiące skrzydełka czy udka. Żeby umilić czas oczekiwania na dania główne, przygotuj przekąski na grilla, które wyciszą głód i będą smacznym wstępem do uczty grillowej.
Przekąski na grilla to mogą być dania, które w krótkim czasie przyrządzimy na ruszcie.
Nadziewane pieczarki – kapelusze pieczarek wypełnione kawałkami sera camembert i doprawione aromatycznymi ziołami.
Grzanki czosnkowe – możesz zużyć kromki czerstwego pieczywa. Posmaruj chleb masłem czosnkowym i podaj ze świeżmy pomidorem lub serem mozzarella. Nie zapomnij o listkach świeżych ziół.
Krążki cukinii – niedrogie i sezonowe warzywo, które wystarczy posmarować oliwą i posypać suszoną bazylią.
Roladki z bakłażana – cienkie plasterki bakłażana potrzebuja kilku minut na grillu, by były gotowe do zjedzenia. Zawiń w nie oliwki i ser feta i… gotowe!
Wrapy z grillowanymi warzywami – warzywa grillują się około 15 minut. Wrzuć na ruszt paprykę, bakłażana, cebulę i cukinię. Ugrillowane warzywa podaj na wrapach ze świeżą rukolą lub sałatą.
Przekąski na grilla, które możesz podać przed głównym daniem grillowym lub jako dodatek do niego to:
Sałatka ziemniaczana – najlepsza z młodych ziemniaczków i ogórków małosolnych.
Koreczki z cukinii i suszonych pomidorów – sezonowe warzywo plus mięsiste, pelne smaku pomidory
Hummus – pożywna pasta z ciecierzycy, która możecie wzbogacić grillowanym czosnkiem i podać ze świeżymi, sezonowymi warzywami.
Przekąski na grilla pełnią funkcję czekadełek, kiedy głodni goście łakomie obserwują skwierczącą na ruszcie karkówkę. Przekąski zaspokoją pierwszy głód i powstrzymują przed nadmiernym jedzeniem ciężkich potrawa z grilla. Przekąski z grilla podajemy podczas imprez, więc sprzyjają integracji i nawiązywaniu rozmów. Większość z nas tęskni za latem i relaksem przy grillu. Jeśli zastanawiasz się co podać na grilla, zajrzyj do naszych przepisów grillowych na karkówkę, kurczaka, ryby czy dania wege.
Zobacz inne PRZEPISY NA GRILLA
Komentarze (0)