Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe obiady jak u babci

KUCH_Domowe Gotowanie_Kapusniak_DS_baner 1300x508_bez CTA_jpg

Domowe obiady jak u babci, to nie tylko smakowite i aromatyczne dania autorstwa naszej babuni, ale również cała otoczka, atmosfera tej wspaniałej chwili. U babci zawsze czujemy się zaopiekowani i nie ma takiej opcji, by ktokolwiek odszedł od stołu z pustym brzuchem! Ze stołu babci wszystko znika w mgnieniu oka, a każdy z gości zjada wszystko, co zostało przygotowane. Obiady domowe babci są wyjątkowe i trudno równać się z jej kuchnią. Pomysły na obiad babci to najczęściej tradycyjne dania kuchni polskiej, których receptury nauczyła ją jej mama czy babcia. Do dań, które kojarzą się z kuchnią babci są np. kopytka z sosem mięsnym czy kapuśniak z młodej kapusty, na których przygotowanie często nie mamy czasu, dlatego chętnie kosztujemy tych autorstwa babci. Sprawdźcie wszystkie pomysły na obiad, jakie przygotował dla Was Kucharek: 

Pierwsze danie - ZUPY

 

 

Drugie danie - OBIAD

PRZEKĄSKI BABCI

Domowe obiady babci to uczta, która na myśl przywołuje beztroskie czasy dzieciństwa. To właśnie u babci możemy skosztować najlepszych pierogów z nadzieniem ziemniaczanym lub kaszą gryczaną i serem, które zdobi omasta z masła i boczku. Pierogi babci są najlepsze, a ich nadzienie rozpływa się w ustach. Co ważne, od babci nigdy nie wychodzi się z pustymi rękami, a pierogi można wziąć na wynos i zamrozić, by móc ich posmakować wtedy, gdy najdzie nas ochota.  

Kolejnym pomysłem na obiad jak u babci jest tradycyjny rosół. Ten aromatyczny bulion może być oczywiście samodzielnym daniem, ale również bazą większości pysznych zup, np. kremu z pomidorów czy zupy ogórkowej z koperkiem. Aromatyczny bulion to pomysł na obiad, który zawsze podawany jest jako pierwsze danie podczas ważnych rodzinnych uroczystości czy niedzielnych obiadów. Domowy rosół jest nie tylko smakowity, ale przez wielu traktowany jako "lekarstwo" na wszelkie dolegliwości. 

Zastanawiacie się dlaczego smak przygotowywanych przez babcię dań jest niezmiennie taki sam? To zasługa produktów Kucharek użytych do ich przygotowania, np. Rosołu z kury Kucharek, czy Kostki mięsnej do sosów wzbogacających dania mięsne czy Bulionu Grzybowego do ulubionej zupy z dodatkiem grzybów, np. zupy pieczarkowej z makaronem.

Daniem, które kojarzy nam się najczęściej z kuchnią babci są przepyszne dania, których przygotowanie wydaje nam się bardzo skomplikowane, a ich przygotowanie najlepiej wychodzi tylko mamie i babci. Takim daniem są np. kartacze z mięsem czy kluski śląskie w sosie grzybowym. Wyciągnięte prosto z gotującej się wody i polane ulubionym sosem stanowią danie, którego jedzenie stanowi pewnego rodzaju rytuał. Tego smaku nie da się zastąpić żadnym innym. 

W kuchni babci roznoszą się nie tylko wspaniałe zapachy przygotowywanych dań, ale również dźwięki gotującej się w garnku wody na makaron, wałkowanego ciasta czy rozmów. Obiady domowe u babci o nie tylko smak, ale również uczucie zaopiekowania, miłości i ciepła. To wspomnienia, które zostaną z nami na zawsze i które chcemy pielęgnować, by przekazać kolejnym pokoleniom. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak