Polskie kluski śląskie w sosie grzybowym

Polskie kluski śląskie w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjne, polskie kluski śląskie to nie bułka z masłem. Nasz przepis pozwoli Ci przygotować idealne, polskie kluski śląskie w sosie grzybowym by cała rodzina była zadowolona rozkoszując się tym tradycyjnym, polskim daniem.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski:

  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kilograma
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    150 gram

Sos:

  • suszone borowiki

    20 gram
  • pieczarki

    200 gram
  • wino białe wytrawne

    30 mililitrów
  • śmietana kremówka

    300 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek posiekany

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    20 mililitrów
  • tymianek

  • natka pietruszki

Opcjonalnie:

  • oliwa truflowa

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz biały mielony

Dodatki:

  • ogóreczki konserwowe

  • patisony marynowane

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kluski:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrobnić (dokładnie, aby nie miały grudek). Przełożyć na stolnicę, zrobić zagłębienie, do którego wbić jajko i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Z kawałków ciasta uformować nieduże kulki, robiąc w każdej dziurkę palcem. Przygotowane kluski wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.

 

Sos:

Ugotowane suszone grzyby pokroić na cieniutkie paseczki, a wywar zachować. W rondelku na oleju podsmażyć cebulę, dodać tymianek i czosnek, smażyć chwilę, aby czosnek się nie spalił i nie był gorzki. Następnie dodać wino i całość szybko zagotować. Na patelni podsmażyć pieczarki na złoty kolor. Dodać je do rondelka wraz z suszonymi grzybami oraz cebulą, zalać śmietaną i wywarem z gotowania suszonych grzybów i wszystko razem gotować na małym ogniu. Doprawić według własnego smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz ewentualnie oliwą truflową.

Przygotowane kluski polać sosem grzybowym i podawać z ogórkami konserwowymi oraz patisonami.

 

Kucharek radzi:

1. Ważne jest by do klusek śląskich użyć starych, mącznych ziemniaków ponieważ młode mają w sobie za dużo wody i kluski mogą się rozpadać.

2. Sos grzybowy oczywiście będzie smakował najlepiej, jeśli użyjemy świeżych grzybów.

3. Wyjątkowego smaku zapewni Przyprawa do potraw Kucharek.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 19:46
Moje ulubione kluski.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat