Przepis i sposób przygotowania na: Polskie kluski śląskie w sosie grzybowym
Kluski:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrobnić (dokładnie, aby nie miały grudek). Przełożyć na stolnicę, zrobić zagłębienie, do którego wbić jajko i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Z kawałków ciasta uformować nieduże kulki, robiąc w każdej dziurkę palcem. Przygotowane kluski wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.
Sos:
Ugotowane suszone grzyby pokroić na cieniutkie paseczki, a wywar zachować. W rondelku na oleju podsmażyć cebulę, dodać tymianek i czosnek, smażyć chwilę, aby czosnek się nie spalił i nie był gorzki. Następnie dodać wino i całość szybko zagotować. Na patelni podsmażyć pieczarki na złoty kolor. Dodać je do rondelka wraz z suszonymi grzybami oraz cebulą, zalać śmietaną i wywarem z gotowania suszonych grzybów i wszystko razem gotować na małym ogniu. Doprawić według własnego smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz ewentualnie oliwą truflową.
Przygotowane kluski polać sosem grzybowym i podawać z ogórkami konserwowymi oraz patisonami.
Kucharek radzi:
1. Ważne jest by do klusek śląskich użyć starych, mącznych ziemniaków ponieważ młode mają w sobie za dużo wody i kluski mogą się rozpadać.
2. Sos grzybowy oczywiście będzie smakował najlepiej, jeśli użyjemy świeżych grzybów.
3. Wyjątkowego smaku zapewni Przyprawa do potraw Kucharek.