Papryka nadziewana ryżem i mięsem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kiedy przychodzi sezon na paprykę, pierwsze danie jakie przychodzi Wam do głowy to…? Oczywiście papryki faszerowane ryżem i mięsem, które zachwycają smakiem i świetnie sprawdzą się jako danie główne lub na lunch do pracy. To właśnie papryki nadziewane ryżem i mięsem cieszyły się ogromną popularnością w latach 90, dlatego z okazji 25 lecia marki, nie mogło zabraknąć tu przepisu na ich przygotowanie. 

Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryki oczyszczone

    4 sztuki

Farsz:

  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • ząbki czosnku pokrojone w plastry

    2 ząbki
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • ryż

    2 szklanki
  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • masło klarowane

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Na maśle smażymy cebulę i czosnek. 

2. Do miski wkładamy mięso, smażoną cebulę z czosnkiem, pomidory pokrojone w kostkę, ryż, wlewamy szklankę  rosołu drobiowego, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.  

3. Z umytej i osuszonej papryki odcinamy górę z ogonkiem, wycinamy gniazda nasienne i białe części papryki.

4. Tak przygotowane papryki nadziewamy farszem dokładnie ugniatając farsz w paprykach. 

5. Papryki przykrywamy górną ich częścią, układamy w żaroodpornym pojemniku, podlewamy pozostałym rosołem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na godzinę.  

Pieczone papryki podajemy z sosem pomidorowym. 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat